saksı bitkileri bakım işlemleri sulama
Sulama özellikle yaz aylarında, saksıdaki bitkiler için en önemli bakım işlemidir
Sulama özellikle yaz aylarında, saksıdaki bitkiler için en önemli bakım işlemidir. Sulama suyunun miktarı, havaya, güneş alma durumuna, bitkinin boyutuna ve türüne göre çeşitlilik gösterir. Bitkinin susuz kaldığı, solan ve pörsüyen yapraklarından hemen anlaşılacaktır. Bitkiye aşırı su verilmesi de aynı şekilde zararlıdır. Bu nedenle iki sulama arasında toprağın iyice kurumasını beklemek gerekmektedir. Toprağın nemini kontrol etmek için işaret parmağını 4–5 cm kadar toprağa sokarak nem kontrolü yapmak yerinde olur.
Hangi sıklıkta sulama yapılmalıdır?
Bu tabi ki de sıcaklıkla orantılıdır; yazın genellikle her gün sulama yapılması gereklidir. Özellikle sıcaklığın en yüksek olduğu kurak dönemlerde (22 Temmuz – 23 Ağustos) sulamanın günde iki kere yapılması gerekir. Saksı tabağında su bırakmaya da dikkat edilmelidir. Genellikle küçük saksılar büyüklere oranla daha sık sulanmalıdırlar, çünkü küçük saksıların su rezervleri doğal olarak daha kısıtlıdır. Aynı şekilde asılı olan saksılar da daha fazla rüzgâra maruz kalacaklarından, daha çabuk kuruyacaklardır. Sulama uzun ağızlı bir sulama kabıyla yapıldığında, her sulamada yetişmek için merdiven taşınmasına gerek kalmayacaktır. Sulamanın genellikle akşam yapılması, buharlaşmayla su kaybını engelleyecektir ve dolayısıyla bitkiler sudan daha fazla yararlanabileceklerdir.
Yararlı küçük püf noktaları
Buharlaşmayı engellemek için, saksının yüzeyine 1–2 cm kalınlığında bir çakıl tabakası serilmelidir. Yine içerisindeki nemi daha iyi koruyan plastik saksılardan da yararlanılabilir. Eğer saksı gözenekli bir malzemeden yapılmışsa, eğer mümkünse, saksılar bahçeye taşınıp, dipleri birkaç santim toprağa gömülerek, serinliğini koruması sağlanabilir. Asılı duran saksılardaki bitkilerin, rüzgâra maruz kalmaları nedeniyle daha çabuk kuruma riski taşıdıkları için, herhangi bir sulama sistemi de söz konusu değilse, dikim işlemi esnasında topraklarına su tutucu granüller eklenmelidir (hidroton gibi). Arada bitkilerin yapraklarını az mineralli bir suyla yıkamak mümkündür fakat genelde sulamanın bitkinin dip kısmından yapılması daha yararlıdır.
Otomatik sulama sistemleri
İç mekân bitkilerinde de olduğu gibi, bazı saksıların kendiliğinden su rezervleri vardır. Burada su, bitki kurudukça, toprağa kapiler sistemle pompalanır. Bitkiler ihtiyaçları olduğu kadar su alırlar. Bu sistem sulama aralığının haftalarca uzamasını sağlar. Burada da rezervi doldurmadan önce toprağın bir müddet kurumaya bırakılması gerekmektedir.
Damlama sulama sistemi: bu sistem yakınlarda bir su kaynağı olduğunda kullanılabilir. Suyu, alana yerleştirilen borular sayesinde damla damla her bitkinin köküne ulaştırır ve bitkilerin düzenli olarak beslenmesini garanti eder. Diğer yandan tatile çıkılacağı dönemlerde, programlanarak sulamayı sağlayacak, hayatı kolaylaştırıcı bir sistemdir. Sistemin tesisatının gerektiğince sabitlenmiş ve sağlam olduğuna dikkat edilmelidir. Aksi takdirde komşu evin kedisi sorun yaratabilir...