Hangi tarzda terasa hangi tür bitkiler?

Genellikle evlerin geniş bir açılımla bağlandığı bu özel teraslar...

Genellikle evlerin geniş bir açılımla bağlandığı bu özel terasların asıl görevi ev ve bahçe arasında ahenkli bir geçiş alanı oluşturmaktadır. Kışın yaprağını dökemeyen çalılara öncelik verilmelidir: Aucuba, Prunus, Viburnum ya da Choisya ve tabi ki de iyi budanmış şimşirler. Genel olarak terasın kenarlarına denk gelen tüm bu yaprağını döken çalıların, mantıklı boyutlarda tutulabilmeleri ve etraflarına çok yıllık ve tek yıllık bitkilerin de getirilebilmesi için düzenli olarak budanmaları gerekmektedir. Diğer bitkilerin, uzun süreli çiçeklenmeye ve hoş kokulara sahip türlerden seçilmesi terasın daha eşsiz olmasını sağlayacaktır.  Böyle bir durumda Lonicera japonica ‘Halliana’ (ilkbahardan itibaren hoş kokan, tırmanıcı ve her dem yeşil, bir çeşit hanımeli)  çok uygun bir türdür. Terasın etrafı leylak ya da choisya tarzı bir çalıyla da çevrelenebilir. Korunaklı ve güneş alan bir konumda olduğu müddetçe teraslarda soğuğa karşı hassas bitkiler de, saksıda olmak koşuluyla (kışı garaj vb. korunaklı bir yerde geçirmesi için) yetiştirilebilir. Hatta konum gerçekten uygunsa toprakta bile yetiştirilebilirler. Bu sayede egzotik bir atmosfer yaratmak mümkün olabilecektir: Phormium, Pittosporum, Kniphofia ya da Zakkum terasın havasını hemen değiştirecektir.

Eğer Fransız ya da İtalyan sitilinin hâkim olduğu bir bahçe yaratılması isteniyorsa, Buxus, Taxus, Prunus gibi bitkiler kullanılmalıdır. Uygun bir biçimde budandıktan sonra, terasta saksı içinde ya da terasın yanında toprağa dikilebilir.  Çiçeklerin renklerinde fazla çeşitliliğe kaçmadan, yapraklı bitkilere öncelik verilmelidir  (Acanthus mollis, Hosta fortunei gibi). Pik döküm saksılar tercih edilmeli ve eğer mümkünse klasik tarzda bir çeşme de yerleştirilmelidir. Teras çiçeklenmeden önce de budanmış alçak boylu şimşirler veya Santolinalarla çevrelenecektir. Çiçeklenme çok hoş olmasına karşın bitkinin bakımlı duruşunu bozan bir olaydır.

Daha doğal, daha kır havasında bir teras için, kullanılacak bordür bitkilerinin alçak boylu ve daha hantal bitkiler olması gerekir. Bunlar yayılarak keskin sınırları yumuşatacaktır.  Terasın yer döşemesinde de aralarda bazı taşların döşenmesi unutulabilir.  Buraları kazıp, içlerine kum ve toprak karışımıyla doldurup, kaya bahçelerinde kullanılan bitkilerden dikilebilir (Alyssum, Aubrieta ya da Arabis). Terasın kenarlarına süslü saksılar içinde, lahana, pazı vb. ve Malus ‘Everest’ gibi bir süs elması yerleştirilebilir. İlkbahar için, nergis ya da lale soğanları dikilebilir, aynı şekilde saksılara da dikim yapılabilir. Bahçe mobilyaları ahşap olarak seçilmelidir.

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com