Canlı çitlerin düzenlenmesi

Canlı çiti oluşturacak bitkilerin dikiminin, birkaç ay önceden yapılması öngörülür

Genel tavsiyeler

 

Canlı çiti oluşturacak bitkilerin dikiminin, birkaç ay önceden yapılması öngörülür: toprağın derinlemesine hazırlanması gerekir. Fakat mikroorganizmaların varlıklarını yok etmemek için, ve kötü toprağın yüzeye çıkmasını engellemek için  toprağın alt üst edilmemesi gerekmektedir. Bu işlem sırasında topraktaki istenmeyen çok yıllık yabani otları da toplanabilir. Eğer toprak killi veya az drene olan bir topraksa, dikim çukurun dibine iri çakıl konması drenajı kolaylaştıracaktır. İçine organik bir ticari gübre, kompost veya iyice ayrışmış çiftlik gübresi eklenmelidir.

Çıplak köklü satılan bitkiler için, en iyi dikim zamanı kasım ayıdır. Sonbaharda dikilmeleri, genç fidelere, kış gelinceye kadar toprağa iyice tutunma zamanı tanıyacak ve ilkbaharda bunlar yeşermeye başlayacaklardır.

Uygulamada, eğer kaplı fideler kullanıyorsanız, kasımdan mayısın sonuna kadar dikim yapabilirsiniz. Fakat kışın don olduğu dönemlerde yada toprak çamur gibi sulu olduğunda dikim yapılmamalıdır.

 

Çalılar için geniş, en az 50 cm.lik hendekler (bu birkaç sıra dikimin söz konusu olduğu durumlarda avantaj sağlayacaktır) açılmalı, ve bitkiler arasında, bitkinin boyutlarına göre, 0,50-1 m.lik bir mesafe bırakılmalıdır. Çıplak köklü satılan bitkileri dikerken, kökün üçte birlik kısmını, temiz ve bilenmiş bir bahçe makasıyla kesin ve daha sonra makası mikrop ve asalaklara karşı koruyucu bir ilaçla ilaçlayın.  Dikim esnasında kökleri çukurun dibine iyice yapıştırmaya dikkat edilmelidir. Kaplı satılan bitkilerde, kök topu su dolu bir kovaya batırılmalı, hava kabarcıkları yok oluncaya kadar bu vaziyette tutulmalı ve güzelce ıslanması sağlanmalıdır. Bitki dikim çukuruna yerleştirildikten sonra, etrafı iyi toprakla, güzelce sıkıştırılarak doldurulmalıdır. Ardından bitkinin etrafında bir sulama çukuru oluşturulup, her çalının dibine bir kova su dökülmelidir. İlk sene düzenli olarak sulaması yapılmalıdır.

 

Rüzgar perdesi olarak kullanılacak bir canlı çit oluşturulurken, bitkilerin boyutlarına göre, her bitki için ayrı çukur açılmalıdır. Yapraklılar, elde edilmek istenilen son duruma ve durumun ivediliğine  göre, 1,5-3 m arasında değişen bir mesafeyle, tek çizgi halinde dikilmelidirler. İbreliler ise genellikle aralarında 2,5-3 m  bırakılan iki sıraya dikilirler. Çizgi üzerinde bitkiler arasında, 3 m boşluk bırakılmalıdır.

 

Başarının anahtarları

 

·    Tercihen genç bitkiler dikin: İşlem daha ucuz, geri dönüşü ise daha verimli olacaktır. Bitkiler daha gür bir gelişim gösterecektir.

·    Çalıları dipleri birbirlerine çok yakın olacak şekilde dikip de yarışa girmelerine sebebiyet vermeyin, yabani otları düzenli olarak temizleyin. Genellikle ilk üç yıl boyunca diplerinin samanla örtülmesi doğru olacaktır. Bitkisel artıkları (saman, budama artıkları, ezilmiş kabuklar,...) kullanabilirsiniz, çürüyebilen ve geçirgen bu atıklar, yağmur sularının en iyi şekilde emilmesine de imkan sağlayacaklardır.

Bu malçlama işlemine bir diğer alternatif de, dikimden önce alana bir çeşit plastik örtü serilmesidir. Bu sayede yabani otlar bitemeyecek ve toprağın nemi korunmuş olacaktır. Bu plastik örtü 5 sene sonra da topraktan kaldırılmalıdır.

·    Dipten itibaren gür bir bitki elde edebilmek için, ilk yıllar ciddi bir şekilde budama yapınız.

·    Çoğunluğu yöresel bitkilerden seçiniz.

·    Eğer çok sıralı bir dikim yapılıyorsa, bitkileri beşerli gruplar halinde yerleştiriniz (kenarlarda dört ortada bir).

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com