Canlı çitlerin düzenlenmesi
Canlı çiti oluşturacak bitkilerin dikiminin, birkaç ay önceden yapılması öngörülür
Genel tavsiyeler
Canlı çiti oluşturacak bitkilerin dikiminin, birkaç ay önceden yapılması öngörülür: toprağın derinlemesine hazırlanması gerekir. Fakat mikroorganizmaların varlıklarını yok etmemek için, ve kötü toprağın yüzeye çıkmasını engellemek için toprağın alt üst edilmemesi gerekmektedir. Bu işlem sırasında topraktaki istenmeyen çok yıllık yabani otları da toplanabilir. Eğer toprak killi veya az drene olan bir topraksa, dikim çukurun dibine iri çakıl konması drenajı kolaylaştıracaktır. İçine organik bir ticari gübre, kompost veya iyice ayrışmış çiftlik gübresi eklenmelidir.
Çıplak köklü satılan bitkiler için, en iyi dikim zamanı kasım ayıdır. Sonbaharda dikilmeleri, genç fidelere, kış gelinceye kadar toprağa iyice tutunma zamanı tanıyacak ve ilkbaharda bunlar yeşermeye başlayacaklardır.
Uygulamada, eğer kaplı fideler kullanıyorsanız, kasımdan mayısın sonuna kadar dikim yapabilirsiniz. Fakat kışın don olduğu dönemlerde yada toprak çamur gibi sulu olduğunda dikim yapılmamalıdır.
Çalılar için geniş, en az
Rüzgar perdesi olarak kullanılacak bir canlı çit oluşturulurken, bitkilerin boyutlarına göre, her bitki için ayrı çukur açılmalıdır. Yapraklılar, elde edilmek istenilen son duruma ve durumun ivediliğine göre, 1,5-
Başarının anahtarları
· Tercihen genç bitkiler dikin: İşlem daha ucuz, geri dönüşü ise daha verimli olacaktır. Bitkiler daha gür bir gelişim gösterecektir.
· Çalıları dipleri birbirlerine çok yakın olacak şekilde dikip de yarışa girmelerine sebebiyet vermeyin, yabani otları düzenli olarak temizleyin. Genellikle ilk üç yıl boyunca diplerinin samanla örtülmesi doğru olacaktır. Bitkisel artıkları (saman, budama artıkları, ezilmiş kabuklar,...) kullanabilirsiniz, çürüyebilen ve geçirgen bu atıklar, yağmur sularının en iyi şekilde emilmesine de imkan sağlayacaklardır.
Bu malçlama işlemine bir diğer alternatif de, dikimden önce alana bir çeşit plastik örtü serilmesidir. Bu sayede yabani otlar bitemeyecek ve toprağın nemi korunmuş olacaktır. Bu plastik örtü 5 sene sonra da topraktan kaldırılmalıdır.
· Dipten itibaren gür bir bitki elde edebilmek için, ilk yıllar ciddi bir şekilde budama yapınız.
· Çoğunluğu yöresel bitkilerden seçiniz.
· Eğer çok sıralı bir dikim yapılıyorsa, bitkileri beşerli gruplar halinde yerleştiriniz (kenarlarda dört ortada bir).