Bahçelerin mevcut bitkileri

Ağaçlar, çalılar, ibreliler

Ağaçlar, çalılar, ibreliler:

Öncelikle alana getireceğiniz büyük bitkilerden başlamak yerinde olacaktır (Ağaçlar, ibreliler gibi). Fakat bu seçimi yaparken, bu bitkilerin gelecek on beş yıl için bahçenize uygun olup olmayacağını iyi düşünmelisiniz.

Ağaçlarınızı çok sıkışık dikmeniz, ilerde gelişimlerini tamamladıklarında aralarından bazılarını kesmenizi gerektirebileceğinden, alacakları forma göre yerlerini ayarlamalısınız.

 

Bu ağaçların aralarına daha genç ve daha küçük ağaçları veya daha yaşlı, daha büyük olanlarını dikebilirsiniz. Fakat ikinci durumda hem maliyet çok yüksek olur hem de geri dönüşü çok yavaş olacaktır.

 

Evin çok yakınına ağaç dikmemeye özen gösteriniz. Aksi takdirde dökülen kuru yapraklar, yağmur oluklarını tıkayacaktır, uzayan köklerin döşemeleri kaldırması yada kanalizasyona hasar vermesi söz konusu olabilir. Söğüt, kavak gibi ağaçların kökleri metrelerce uzayabilir ve bu şekilde zararlar verebilir, diğer bir yandan çok büyük ağaçlar evin hemen yanına dikildiklerinde evin güneş almasını da engelleyerek, evin gölgede kalmasına neden olacaktır. Uygulama da yaklaşık olarak, ağaç ve ev arasında, en az ağacın boyunun üçte ikisi kadar bir mesafe bırakmanız gerekecektir.

 

İbreliler olsun, yapraklılar olsun tüm ağaçlar değişik boy ve formlarda olabilir. Örneğin kolonumsu, yuvarlak ve sarkık...Son iki form oldukça dikkat çekici ve güzel görünümlüdür. Gösterişli türler bahçelerin vazgeçilmezleridir. Kolonumsu forma sahip olanlar ise rüzgar perdesi olarak kullanım için çok uygundur.

 

Daha sonra çalıların seçiminin yapılması gerekmektedir; bu noktada seçenekler oldukça fazladır, büyük bir yapraklanma, çiçeklenme ve meyvelenme çeşitliliği söz konusudur. Ağaçların tersine çalıların arasında oldukça fazla herdemyeşil  tür vardır. Bitki yastıklarının ya da bahçenin içinde kullanılmasına özen gösterdikten sonra bir de genel bir orana dikkat etmek gerekmektedir: Bitkilerin 1/3’ünün herdemyeşil, 2/3’ünün yaprağını döken olması gibi. Ve yine yerörtücü ve tırmanıcı bitkiler içinde bir miktar alan ayırmanız yerinde olacaktır. Tırmanıcı bitkiler, kötü görünümlü bir duvarın kamufle edilmesi, yada bir pergolayı süslemek gerektiğinde çok faydalı olacaklardır. Yerörtücüler ise en sevimsiz eğimleri bile kaplayarak renklendirecektir.

 

 

Çiçekler:

Çiçek yastıkları ve tarhları bahçeye en  son yerleştirilecek renkli plan elemanlarıdır. Özellikle renklerin uyumuna, canlı ve gür yapraklanmaya sahip olmalarına özen gösterilmesi ve  çiçeklerin bahçenin her yanına dağılmasının önlenmesi gerekmektedir. Ahenkli, göze hoş görünen bir düzenleme için, çiçeklerin kapladığı alanın, bahçenin yüzey alanının  dörtte birini geçmemesi iyi olur. Çiçekler yastıklar oluşturarak bir araya getirilmeli ve içlerinde tek yıllık, iki yıllık, çok yıllık,  soğanlı türlerin karışık halde yer almalarına özen  gösterilmelidir.  Çok yıllık bitkilerin çiçekleri, iridir ve canlı renklere sahiptir fakat çiçeklenme süresi en fazla 3 haftadır. Tersine tek yıllıklar, hazirandan donların başladığı döneme dek sürecektir. Bu nedenle oluşturulacak yastıkların üçte ikisinin tek yıllık, üçte birinin çok yıllık, kalan alanların ise iki yıllıklarla  doldurulması yerinde olacaktır. İki yıllık bitkiler de ilk bahardaki çiçeklenmeleriyle güzel görünümü destekleyeceklerdir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com