Şimşir ormanı tehlikede

32 santimetreye ulaşan çapları ve 10 metreyi bulabilen boyları ile dünyada tek orman olma özelliği taşıyan şimşir ağaçları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kaçkar Dağları Milli Parkı içindeki Palovit deresi kenarından yaylaya kadar yapılması planlanan yol nedeniyle, 32 santimetreye ulaşan çapları ve 10 metreyi bulabilen boyları ile dünyada tek orman olma özelliği taşıyan şimşir ağaçlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

 

TEMA Vakfı Başkanı Ümit Gürses, Kaçkar Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı'nda, Palovit deresi kenarından, milli park dışında yer alan Pokut yaylasına, oradan da Hazindak yaylasında kadar uzanan 5 metre genişliğinde yol yapımının yer aldığını söyledi. Kaçkar Dağları Milli Parkı alanının, bitki örtüsündeki zenginlik ve hayvan türleri bakımından hassasiyetle korunması gereken bir bölge olduğunu ifade eden Gürses, şöyle konuştu:''Bu bölge bilim adamlarının titiz çalışmaları sonucu korunması öncelikli bölge olarak tespit edilmiş. Eko-sistemi ile dünyada ender bulunan bölgelerden biri. Bu bölgelerde yapılacak çalışma bölgenin doğal dengesi göz önüne alınarak planlanmalı. Şimşir ormanları çok büyük bir milli servet. Bu ormanların tahribine yol açacak bir yol yapımını doğru bulamayız. Bunun önlenmesi yolunda çalışmalar yapıp ilgilileri uyaracağız. Sonuç alamadığımız takdirde yasal yola gideceğiz.''TEMA Vakfı olarak, Kaçkar Dağları Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı ile ilgili geniş çaplı bir inceleme ve çalışma yürüttüklerini kaydeden Gürses, şöyle devam etti:''Bölgede neler yapılabilir, neler yapılamaz bunu belirlemeliyiz. Çözümsüzlük düşüncesi içerisinde değiliz. Bazı yerlere yol yapımı ihtiyaç zaruret olabilir. Ancak böyle bir durumda çok doğru bir yol yapım tekniği kullanmak gerekir. Doğayı tahrip ederek yol yapıyorsak, bu son derece yanlıştır. Yola karşı
değiliz, ancak doğal dengeyi bozacak sisteme karşıyız. Bir yere yol yaptığınız zaman sadece doğayı tahrip etmezsiniz. Aynı zamanda doğal yaşamı tahrip etmiş oluyorsunuz. Eko-sistemi bozmanın, bölgenin ekonomisini bozmak anlamına geldiğini belirten Gürses, ''Dünya, eko-sistemi bozulduğu, bir yıkım noktasına geldiği için tehlike altında. Eğer bu eko-sistemi tamir edecek, rehabilite edecek çalışma başlamazsa dünya ekonomisi çökecektir. Çünkü dünya ekonomisi, sürdürülebilir bir eko-sisteme dayandırılmadıkça çökmeye mahkumdur. Bölgeye de bu anlamda bakmak gerekir. Kısa süreli gelirler için bölge büyük risk altında bırakılmamalı'' dedi.

Dünyada tek
Bölgede, yayla yolu yapılması planlanan Palovit Vadisinin yanı sıra, Çamlıhemşin-Meydan yolu üzeri, Şimşirlik mevkisi ve Kito ormanlarında şimşir ağaçları yer alıyor. Bu bölgelerdeki şimşir ağaçlarının, çaplarının 8-32 santimetreyi bulması, boylarının ise 8-10 metreye ulaşması nedeniyle anıt özelliği taşıdığı belirtiliyor. Boyları ve kalınlıkları nedeniyle dünyada tek orman olma özelliği taşıdığı ifade edilen şimşir ağaçlarının, bölgedeki önemli biyolojik kaynaklardan olduğu kaydediliyor.

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com