Kasnak Meşesi Tabiatı Koruma Alanı !

Kütahya,Konya,Afyon,Isparta,Eğirdir (Sütçüler) yörelerinde bulunan Kasnak Meşesi [(Quercus vulcanica Boiss. and Heldr. ex)Kotschy.] sistematikte Fagales takımı, Fagaceae familyası, Quercus cinsinin Ak Meşeler grubuna dahil endemik bir türdür.

 

 

Kasnak meşesi (Quercus vulcanica L.) ormanı, Isparta Oraman Bölge Müdürlüğü  Eğirdir Orman İşletme Müdürlüğü Yukarı Gökdere Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalmakta ve 1300 ha büyüklüğündedir.

 

Kütahya,Konya,Afyon,Isparta,Eğirdir (Sütçüler) yörelerinde bulunan Kasnak Meşesi [(Quercus vulcanica Boiss. and Heldr. ex)Kotschy.] sistematikte Fagales takımı, Fagaceae familyası, Quercus cinsinin Ak Meşeler grubuna dahil endemik bir türdür.

Kasnak Meşesi, 25 m boy ve 120 cm çap yapabilen ülkemizin ekonomik değeri yüksek, önemli ağaç türlerinden biridir. Bu önem kuşkusuz, kasnak meşesi odununun sahip olduğu yüksek teknolojik özellikler dolayısıyla odun kökenli sanayi alanında (kaplama, parke,alkollü içki fıçısı, yapı, kasnak tahtası vb. ) kullanılması ve oluşturduğu ormanların Göller Bölgesi ‘nde yaşayan insanlara yüzyıllardan beri sağladığı ekonomik, sosyo-politik ve kollektif-kültürel yararlardan kaynaklanmaktadır. Kasnak Meşesi ‘nin Türkiye ‘ye özgü endemik bir tür oluşu, önemini bir kat daha artırmaktadır.

 

Isparta’nın Eğirdir ilçesinin Yukarıgökdere köyü sınırlarında olan ve 1987 yılında Tabiatı Koruma Alanı ilan edilen Kasnak Meşesi ormanı  Isparta’ya 69 Km ve Eğirdir’e 32 Km dir.

1300-1800 m yükseltilere kadar çıkabilen Kasnak meşesinin Jeolojik yapısı; İkinci zamana ait gri renkli kalker ana kayadan ve bunların ayrışmalarından oluşmuş kolliviyal depolar hakim bulunmaktadır. Arazi genel hatları ile çok arızalı ve taşlıdır.

 Kurt, çakal, vaşak, yaban domuzu, tavşan, tilki gibi memeliler, Kartal, şahin, doğan, keklik, karatavuk, ardıç kuşu gibi çok bilinen türlerin yanında, SDÜ Orman Fakültesince yapılan bir araştırmaya göre 27 kuş türü tespit edilmiştir.

Sahada florastik analiz yapılmış ve 218 bitki türü tespit edilmiştir. Saha flora yönünden çok zengin olup, dağ ve step bitkilerinin tamamına yakını bulunmaktadır. Bu özellikleri sebebi ile adeta bir arberetumdur. Sahaya adını veren ve ülkemizdeki en yaşlı, en geniş sahada yayılış gösteren Kasnak meşesi (Quercus vulcanica L.) nin yanında; saçlı-makedonya-mazı meşeleri, sedir, karaçam, toros göknarı, katran-kokar-boylu ardıç türleri, akçaağaç, dişbudak türleri bulunmaktadır.

Kasnak meşesinin odun yapısının özelliklerinden dolayı, kasnak, çamaşır teknesi ve fıçı imalatın da kullanılmıştır. Bu özelliği onun tahrip olmasına sebep olduysa da odununun yakacak değerinin az olması da aşırı tahribinin önüne geçmiştir.

 

(OGM)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com