Fidan dikme önerileri !

Orman Bölge Müdürü Ünal,fidanı toprağa koyup etrafını doldurduktan sonra kök kıvrıklığı olmaması için fidanın hafif yukarı çekilmesini öneriyor...

Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılı sonbahar-2009 yılı ilkbahar dikim mevsiminin başladığı bu günlerde Bölge Müdürlüğüne bağlı 3 Orman İşletme Müdürlüğü ve 24 Orman İşletme Şefliğinde 16 bin dekar sahada fidan dikimi için toprak işlemesi yapıldığını söyledi.

Bu alanlara 4 milyon 500 bin adet karaçam, sedir, ardıç, kızılçam, meşe, akasya, dişbudak, alıç, ahlat fidanları dikileceğini ifade eden Ünal, toprak hazırlığı yapılan diğer sahalara 100 bin kilogram sedir tohumu, 500 kilogram karaçam tohumu ve 600 kilogram da kızılçam tohumu ekimi yapılacağını, bu sayede toplam 131 milyon tohumun toprakla buluşturulacağını belirtti.

Fidan dikerken dikim tekniğine mutlaka dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ünal, aksi takdirde binbir emekle yetiştirilen fidanların boşa gittiğini, bu nedenle dikimle ilgili bazı konulara önem verilmesi gerektiğini bildirdi.

Öncelikle tüplü fidanlarda tüpün altından 2 santimetre kadar kesilmesinin şart olduğunu anlatan Ünal, şunları kaydetti:

''Tüpün altını bıçakla köklere zarar vermeden keserek kök kıvrıklığına engel olunmamalıdır. Fidan tüpünün etrafındaki poşet mutlaka çıkarılmalıdır. Çıplak köklü fidan çukurunun mutlaka fidan kök boyundan derin olmasına dikkat etmeli. Fidanı toprağa koyup etrafını doldurduktan sonra, hafif yukarı çekmeli, kök kıvrıklığı olmamasını sağlamalıyız. Fidanlar kök boğazına kadar toprağa gömülmeli ve kökler açıkta bırakmamalı. Tüplü fidanlarda tüp toprağını dağıtmadan, çıplak köklülerde fidan köküne zarar vermeden ayakla fidan çevresini sıkıştırmalıyız. Toprağın tavda olmasına dikkat etmeliyiz. Çok kumlu ya da çamurlu topraklara dikim yapmamalıyız.''

Rüzgarlı ve donlu günlerde dikim yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Ünal, ''bölgemizi yeşillendirmek ve küresel ısınmayla mücadele edebilmek için Bölge Müdürlüğü olarak yaptıklarımızın yanında, sivil toplum örgütleri, diğer kurumlar ve vatandaşlarımıza da görevler düşmektedir. Bu amaçla 'bir insan bir fidan' anlayışıyla herkesi fidan dikmeye, dikileni korumaya ve bakmaya davet ediyoruz'' diye konuştu.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com