Turunçgil'lerin gen haritası çıkarılıyor !

Turunçgil gen kaynaklarının korunması ve değerlendirilmesi projesi çerçevesinde bugüne kadar ülke genelinde 850 tür ve çeşit turunçgil saptandı...

TÜBİTAK destekli "Turunçgil Gen kaynaklarının Korunması ve Değerlendirilmesi" projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmalarla Türkiye’de 850 tür ve çeşit saptandığı bildirildi.

Turunçgil gen kaynaklarının karakterizasyonu, muhafazası ve değerlendirilmesi ile ilgili 3 yıl önce başlatılan ve gelecek yılın ortalarında tamamlanması planlanan proje ile Türkiye’deki turunçgil genetik kaynaklarının biçimsel ve genetik sınıflandırması yapılıyor.

Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Şekip Keser, açıklamasında, turunçgiller konusunda kapsamlı araştırma ve çalışma yürüttüklerini, yeni çeşitlerin geliştirilmesi, mevcutların gen kaynaklarının tanımlanması ve değerlendirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Turunçgil alanında son yıllarda önemli atılımlar gerçekleştirdiklerini belirten Keser, "yaklaşık 6 yıl süren ıslah çalışmaları kapsamında 3 çekirdeksiz limon çeşidi ürettik. ’Kütdiken’ çeşidinden geliştirdiğimiz bu limonları ’alata, ’gülşen’ ve ’uzun’ isimleri ile tescil ettirmek için başvurduk. Alıcıları için çekirdeksiz limonun üretim iznini de satışa çıkardık" dedi.

Önemli bir başvuru kaynağı olacak !

Islaha yönelik araştırmaların yanı sıra Türkiye’de bulunan turunçgil gen kaynaklarının korunması ve değerlendirilmesi ile ilgili olarak da yoğun çalışmalar yürüttüklerini anlatan Keser, şöyle devam etti:

"Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ülkemizdeki turunçgil gen kaynaklarının karakterizasyonu, muhafazası ve değerlendirilmesiyle ilgili geniş kapsamlı TÜBİTAK projesi yürütüyoruz. Yaklaşık 3 yıl önce başlatılan ve gelecek yılın ortalarında tamamlanması planlanan ’Turunçgil gen kaynaklarının korunması ve değerlendirilmesi’ projesi çerçevesinde bugüne kadar ülke genelinde 850 tür ve çeşit turunçgil saptadık."

Tespit edilen turunçgillerin genetik kaynaklarının morfolojik ve genetik karakterizasyon çalışmalarının sürdüğünü belirten Keser, "ulaştığımız turunçgillerin, hem morfolojik, yani meyve ve ağaç gelişimi ile meyve özellikleri bakımından, hem de genetik, yani DNA düzeyinde karakterizasyonu yapılıyor" diye konuştu.

Türkiye’nin, turunçgil genetik materyali açısından dünyadaki sayılı ülkeler arasında bulunduğuna dikkati çeken Keser, şunları kaydetti:

"Bu materyaller Antalya’daki Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Mersin’deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünde koruma altına alınacak. Türkiye’deki tüm çeşitlerin yer aldığı turunçgil koleksiyonu oluşturulması planlanan projeyle elde edilen sonuçlar, ıslah çalışmaları için önemli bir başvuru kaynağı olacak. Bunun hem üretimde verim ve kalite hem de ekonomik açıdan önemli getiriler sağlayacağına inanıyorum."

(aa)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com