Sasalı Doğal Yaşam Parkı Peyzajı !

Parkın peyzajında hayvanların doğal yaşam ortamlarına uygun bitki çeşitleri kulanılacak ...


Hayvan barınakları bitti; çevre düzenlemesi tamamlanmak üzere, sıra bitkilendirmede...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sasalı’da oluşturduğu doğal yaşam parkında sıra bitki alımına geldi. Ağustos ayında gerçekleştirilecek ihale ile satın alınacak olan, içlerinde özel türlerin de bulunduğu bitkiler, doğal yaşam parkını adeta cennetten bir köşe haline getirecek.

Hazırlanan bitki projesine göre özellikle ‘tropik merkezde’ oluşturulacak peyzaj, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi hayvan barınaklarını tamamlayıp çevre düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdiği Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nda bitki alımı için ihaleye çıktı.

18 Ağustos 2008 tarihinde gerçekleştirilecek ihale ile Doğal Yaşam Parkı’nı cennetten bir köşeye dönüştürecek bitkilerin alımı için gerçekleştirilecek.



İhale kapsamında, özellikle doğal yaşam parkı içinde oluşturulacak tropik merkezde kullanılacak özel bitkiler ile dış mekan bitkilerinden oluşan yaklaşık 130 çeşit bitki satın alınacak.

İhaleyle satın alınacak özel bitkilerle birlikte toplam 250 tür ile doğal yaşam parkında bitki örtüsü çeşitliliği sağlanacak. 425 bin metrekarelik alanın bitkilendirilmesi için 3 bin ağaç, 20 bin çalı gurubu bitki, 50 bin yer örtücü ve sarmaşık kullanılmış olacak.

Hayvanların doğal yaşam ortamlarına uygun mekanlarda görme imkanı sağlayacak olan Doğal Yaşam Parkı, bitki çeşitliliği ile de vatandaşların ilgi odağı olacak.

Tropik Merkez Çok Beğenilecek

Sasalı Doğal Yaşam Parkı Bitki Projesi, hayvanların habitatlarına uygun bitkiler tercih edilerek hazırlandı. Tropik merkezde özellikli bitkilerin kulunlanılmasıyla burada yaşayacak timsah, sürüngenler, kaplumbağa, papağan, balık ve çeşitli kuş türlerine uygun yaşam alanı hazırlanacak.

Sıcaklık ve nem ortamı kontrollü bu özel alanda ağırlıklı olarak palmiye türleri ve eğreltiler kullanılarak tropik bir merkez oluşturulacak. Tropikal bitkiler, sarmaşık türleri, orkideler ve yukkalar da bu özel mekanı süsleyecek.

Hangi Alanda, Hangi Bitki Kullanılacak?
Fil, Afrika Savanı ve Maymun habitat alanları konsept olarak birbirine yakın düşünülerek planlandı.

Fil barınağında; Akasya, Gülibrişim, Glediçya, İncir ağaçları ile hayvanların doğal yaşam alanlarının yoğunluğunu arttırmaya ve barınakları sınırlamaya yardımcı olması için bambu ve saz türleri; yer örtücüler, Adaçayı ve bir çok çalı türü kullanılacak.

Deve kuşu, zebra ve zürafaların yaşayacağı Afrika Savanı’nda; su kaybını önlemeye adapte olmuş bitkiler kullanılacak. Bitki adacıkları oluşturularak çevreleri büyüklü küçüklü kayalarla sınırlandırılacak. Hayvanların ağaç gölgelerinden yararlanması için uygun zemin hazırlanacak. Adacıklar dışındaki bitki gövdeleri, hayvanların zarar vermemesi için korunacak.

Adacıklarda İğde, Glediçya, Akasya, Kalem Servi, Yalancı portakal ağacı gibi ağaçlar ve birçok çalı türü kullanılacak. (Zürafalar gövdesi korunaklı akasya yapraklarını yiyecekler.)

Alanın dışındaki ziyaretçi yollarında ve izleme platformunun çevresine Gülibrişim, Albizya, Glediçya, Akasya gibi ağaç türleri dikilecek.

Maymunların yaşam alanlarını oluşturacak alanlarda; çoban püskülü, bodur mersin, yukka gibi maymunların sevdiği çalı türleri kullanılacak.

Tilki –ayı-kurt barınakları ve yaşam alanları için; çam ağacı ile saz, yukka ve birçok çalı türünün uygun olduğu düşünüldü.

Aslan, kaplan ve puma gibi büyük kediler için;oluşturulan yaşam alanlarında çam ağacı ile saz yukka ve bir çok çalı türü kullanılacak.

Deve habitat konseptine uygun olarak palmiye ağaçları kullanılacak.

Aviary: Su kuşlarının yaşayacağı bu alanda, sulak alan bitki türleri kullanılacak.

Bambu ve saz türleri, yer örtücüler, eğreltiler, nilüferler, kareksler ile süslencek alana, salkım söğüt, tespih gibi ağaç türleri ve birçok bitki türü dikilecek.

Papağan yaşam alanlarında toksik etki yaratmayacak süs elması, şeftali, begonvil ve yer örtücü türleri kullanılacak.

Ceylan, alageyik, kızılgeyik ve keçi için, habitatlarına uygun çam türleri dikilecek.

Yırtıcı kuşların yaşam alanları için ağaç olarak çam, meşe; çalı olarak, agav, ardıç, kordilin gibi türler kullanılması planlanıyor.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com