''Cerenin Dünyası'' Projesi

Peyzaj Mimarlığı öğrenimi gören Zeliha,projesiyle engelli dünya gençlerini Adana da buluşturdu...

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümünde öğrenim gören spastik engelli Zeliha Eldem'in (25) hazırladığı, AB destekli ''Ceren'in Dünyası'' adlı proje kapsamında Adana'ya gelen Romanyalı, Çek ve İspanyol engelliler, dans gösterisi sundu.

Çukurova Üniversitesi Dış İlişkiler Birimi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce oluşturulan Adana Gençlik Merkezi adına hazırladığı sosyal projelerde, yürütücü olarak görev alan, okuldan arta kalan tüm zamanlarını toplum yararına hizmetlerde geçiren Eldem, engeline ve yaşadığı zorluklara rağmen hayata pozitif bakıyor.

Doğuştan her iki  gözü de görmeyen Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eğitim Fakültesi İngilizce  Öğretmenliği bölümü öğrencisi Ceren'in, dansla sosyalleşmesi dünya  engellilerine model oldu. ÇÜ Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı bölümünün spastik öğrencisi Zeliha  Eldem'in (25), hazırladığı AB destekli ''Ceren'in Dünyası'' adlı proje  kapsamında, Adana'ya gelen Romana, Çek Cumhuriyeti ve İspanyol  engelliler dans ederek, kaynaştılar. 17 Temmuz Perşembe günü düzenlenen gösteri ile Adanalıların karşısına  çıkan dansçılar cuma günü kentten ayrılacak. Yaşları 17 ile 26 arasında değişen, ortopedik ve görme engelli ya da  spastik gençlerden oluşan grubun  dans gösterisi dikkat çekti. Projeyi hazırlayarak Avrupa Birliği (AB) fonlarından 17 bin avro destek  almayı başaran spastik engelli Zeliha Eldem, yaptığı  açıklamada, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Gençlik Merkezinin  katkılarıyla gerçekleştirdiği projenin kendisini heyecanlandırdığını  söyledi.

Projenin doğuş öyküsünün kendisini derinden yaralayan bir olay olduğunu  anlatan Zeliha, şöyle devam etti:
       ''Okulumuzda görme ve bedensel engelliler de var. Ben görebildiğim ve  yürüyebildiğim için kendimi şanslı kılıyorum. Her ne kadar hareket  yeteneğim sınırlı olsa da istediğim yere gidebiliyor, dünyayı  görebiliyorum. Oysa, okulumuzda Ceren adında doğuştan gözleri görmeyen  İngilizce öğretmeni adayı bir arkadaşımız vardı, birinin yardımı olmadan  adım atamıyordu. Onun içine kapanık hali hep dikkatimi çekiyor ve bu  durumdan üzüntü duyuyordum.Yaptığımız yönlendirmelerle Ceren, adeta kabuğunu kırıp dansa başlayınca  bambaşka bir insan oldu. Kendine özgüveni arttı, çevresiyle iletişim  kurmaya ve hayata daha pozitif bakmaya başladı. Bundan yola çıkarak  'Ceren'in dünyası' adı altındaki bu projenin, tüm dünya engellilerine  ışık tutmasını sağlamak istedim.''


Eldem, projenin sadece engellileri sosyalleştirmeyi değil, engeli  olmayan bireylerin de engellilerle kaynaşmasını sağlamayı amaçladığını,  bu nedenle projede engelsiz bireylerin de yer aldığını kaydetti.
Proje kapsamında Adana'da çeşitli etkinlikler yapacaklarını anlatan  Eldem, bunlar arasında halka açık ücretsiz dans gösterisinin de  bulunduğunu söyledi.
      
       ''Dans insanların sosyalleşme aracıdır''
      
Proje görevlilerinden Aysun Demirdöğen ise dansın iyi bir sosyalleşme  aracı olduğunu belirterek, ''Bu proje bir başlangıç ama ben inanıyorum  ki tüm dünya ülkeleri bunu model alacak'' dedi.
 Engellilerin dans ederken adeta başka bir dünyada yaşadıklarını  hissettiğini belirten Demirdöğen, ''Dans, insanın beyin gücünün beden  üzerinde motiflenerek sunulmasıdır. Bir kez dansa başlayan engelli  bireyin bundan bir daha vazgeçeceğine ihtimal vermiyoruz'' diye konuştu.

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com