Topraksız mikrosera projesi başlatılıyor

Torbalı açık hidroponik sistem uygulanacak..

Topraksız mikrosera projesi başlatılıyor

 

Diyarbakır'da, yoksulluğun azaltılmasına yönelik topraksız tarım (torbalı açık hidroponik sistem) 36 metrekarelik mikroseralarda uygulamaya konulacak.

Kuraklığın ciddi biçimde yaşandığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ekilebilir arazisi olmayanlara, evlerinin damında dahi topraksız tarım imkanı veren mikrokredi çerçevesinde yapılabilecek mikroseralı topraksız tarım, mikrokrediden yararlanan yaklaşık 10 bin mikrokredili kadına yönelik geliştirildi. Diyarbakır'da ilk defa 10 gün içinde topraksız mikrosera uygulaması Grameen Mikrokredi Programı ÇerçevesindeTürkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül önderliğinde başlatılacak.

Prof.Dr. Aziz Akgül, mikrosera projesinin önümüzdeki günlerde Diyarbakır'da başlatılacağını ifade ederek şöyle konuştu: "Mikrokredi sayesinde oluşturacağımız mikroserada istenildiği takdirde elinizi toprağa sürmeden sebze yetiştirilebilecek. 36 metrakare alanda topraklı tarım ihtiyacı için gerekli su miktarı günde 60 adet 25 litrelik kova su olurken, aynı büyüklükteki alanda yapılacak topraksız tarımda ihtiyaç duyulan su miktarı 6 adet 25 litrelik kovadır."

Topraksız tarımda fazla su ve gübre kullanılmadığını anlatan Akgül, şöyle konuştu: "Türkiye'de insanlar tahılla besleniyor. Türkiye'de günlük kalorinin yüzde 42'si tamamen buğday yani ekmekten karşılanıyor. Kırsal kesimde, bu oran yüzde 70'e çıkıyor. Ancak, toprağımız çinko ve demir yönünden fakir.

Yetersiz beslenme elementlerinin ve vitaminlerin eksikliği, çocuklarda büyüme ve zeka gelişimini etkilemektedir. Yetişkinlerde ise, bağışıklık sistemini zayıflatmakta ve önemli birçok hastalığı tetiklemektedir. Türkiye genelinde 4-5 yaş grubu çocuklarımız yüzde 15.4 oranında, Orta ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ise yüzde 26.6 oranında yetersiz besleniyor. Daha iyi beslenen bir nesil için mikroserayı öneriyoruz."

Topraksız tarım Diyarbakır'dan sonra; Batman, Mardin, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Niğde, Kayseri, Sivas, Yozgat, Çankırı, Eskişehir, Zonguldak, Rize, Bursa, Aydın ve Erzincan'da uygulamaya konulacak.

 

(İha)

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com