Zararlı Böceklere Feromon Tuzakları
Karabük'te köknar böceklerinin zarar verdiği 50 bin köknar ağacı kesildi.
Zararlı Böceklere Feromon Tuzakları
Karabük'te köknar böceklerinin zarar verdiği 50 bin köknar ağacı kesildi.
Karabük'te, ormanlarda köknar böceklerinin zarar vermesi sonucu kuruyan ve kurumak üzere olan yaklaşık 50 bin köknar ağacının kesildiği bildirildi.
Karabük Orman İşletme Müdürü Ahmet Ünver, merkeze bağlı Karaağaç köyünde böceklerle mücadele çalışmalarını yerinde inceledi, gazetecilere bilgi verdi.
Ünvar, köknar böceklerinin zarar vermesi sonucu kentteki ormanlarda son 3 ayda 50 bin köknar ağacının kesildiğini, kuruyan veya kurumaya yüz tutmuş ağaçların kabuklarının çıkarılarak yakıldığını ve içindeki böceklerin imha edildiğini söyledi.
Ormana zarar veren böceklere karşı daha çok mekanik, biyoteknik ve biyolojik mücadele yöntemlerini uyguladıklarını anlatan Ünvar, şöyle devam etti:
''Ağaçların kabuğunun altında gizlenen büyük ve küçük köknar kabuk böcekleri, ağacın dolaşım sistemini yok ederek kurumasına neden oluyor. Bu yıl köknar böceklerinin zarar vermesi sonucu kuruyan ve kurumak üzere olan yaklaşık 60 bin metreküplük 50 bin köknar ağacı kesildi. Böcekli kabuklardan temizlenen bu ağaçlar ekonomiye kazandırılmak üzere depolara kaldırılıyor.''
Zararlı Böceklere Feromon Tuzakları
Ünvar, ormanları zararlı böceklerden kurtarmak için kesim yönteminin yanı sıra 400 feromon tuzağı da kurduklarını belirterek, şöyle dedi:
''Feromon, bir böcek türünün kendi bireyleri arasında haberleşmede kullandıkları koku, böcekler arasında kimyasal konuşma dilidir. Çiftleşmeye hazır bir dişinin saldığı kokuyu duyan erkek böcek, bunun izini takip ederek dişiye ulaşır. Ağaçlara kurulan feromon tuzakları, çevreye dişi böcek kokusu yayarak gelen böcekleri hapsedip ölümlerine neden oluyor. Bu tuzaklar 10 günde bir ekiplerimiz tarafından toplanarak yakılmak suretiyle imha edilmektedir.''
AA