Kayıkla gezilebilen devasa mağara

Çek Cumhuriyeti jeologları ve mağara bilimcileri tarafından "dünyanın en büyük ve ilginç ikinci su altı mağarası" olarak nitelendirilen Altınbeşik Mağarası, doğa turizmine kazandırılmayı bekliyor.

Antalya'nın İbradı (Aydınkent) ilçesi Ürünlü köyü köylüleri tarafından 2002 yılında keşfedilen mağaranın uzunluğunun 3 bin 750 metre olduğu belirtiliyor.

Ürünlü köyüne 4 kilometre uzaklıkta olan ve Manavgat Vadisi'nin batı yamacında yer alan Altınbeşik Mağarası'nın içi suyla kaplı olmasından ötürü karstik topoğrafik yapıyı görmek için sandallarla yolculuk yapılıyor.

Astım hastalarının uğrak yeri olan mağaranın 250 metresi ziyarete açık. 3 katlı ve 3 bin 750 metre uzunluğunda olduğu tahmin edilen mağarada, jeologlar, jeodezi-fotometri (harita), mağra bilimcileri ve jeomorfologlar araştırmalarını sürdürüyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı Altınbeşik Mağarası Milli Parklar içinde yer alıyor. MağarAnın işletmesini köy tüzel kişiliği olarak Ürünlü Köyü Muhtarlığı tarafından yapılıyor.

Ürünlü Köyü Muhtarı Zeki Beyan Alper, Avustralya'dan sonra dünyanın en uzun ikinci mağarasının köylerinde bulunduğunu söyledi. Mağaranın 8 yıl önce köylüler tarafından keşfedildiğini belirten Alper, kışın su baskınları olmasından ötürü can güvenliği sebebiyle mağaranın ziyarete kapalı olduğunu kaydetti.

Alper, "2004 yılında Çek Cumhuriyeti'nden 8 kişilik jeolog, mağara bilimci ve jeomorfolog ekibi geldi. Uzun süre inceleme yaptılar. Çek jeologlar mağaraya hayran kaldı. Hepsi de, 'uzun yıllar dünyanın değişik ülkelerinde araştırma yapıyoruz, ilk defa böylesine ilginç mağarayla karşılaştık, bu çok güzel ve ilginç mağara' dediler. Mağara 3 katmanlı. Yer altı su kaynağını Beyşehir Gölü'ne kadar gidiyor. Hedefimiz tanıtımlarla Altınbeşik Mağarası'nı eko ve doğa sporları turizminde cazibe merkezi yapmak." diye konuştu.

Su içinde kaldığı için mağarada gezintinin sandal ve kayıklarla yapıldığını belirten Alper, mağaranın ismini içindeki bazı sarkıkların altından bir beşiğe benzemesinde aldığını kaydetti. Alper, mağaranın en önemli özelliğinin içindeki doğal yapıdan ötürü astım hastalığına iyi geldiğini ve içinin çok serin olduğunu dile getirdi.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com