Akbank dan Karbon Saydamlık Projesine Destek

Akbank, şirketleri karbon salınımını açıklamaya davet eden "Karbon Saydamlık Projesi"ne destek verecek.

Akbank, şirketleri karbon salınımını açıklamaya davet eden "Karbon Saydamlık Projesi"ne destek verecek. Sabancı Üniversitesi’nin yürüteceği proje çerçevesinde, İMKB’de işlem gören ve İMKB-50 endeksine dahil şirketlerin karbon künyeleri çıkartılarak, kurumsal yatırımcıların bilgilerine sunulacak.

Şirketlerin, karbon salınımlarını ve iklim değişikliği ile ilgili politikalarını açıklamaya davet edileceği projenin ilk yıl sonuçları, 2010 yılının son çeyreğinde açıklanacak. 2000 yılında tüm dünya genelinde başlatılan ve geçtiğimiz yıl Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Kore ve Hindistan’da hayata geçirilen, "Karbon Saydamlık Projesi", Türkiye’de ilk kez uygulanacak. Projenin tanıtımına yönelik Sabancı Müzesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Akbank’ın kurulduğu günden bu yana tüm faaliyetlerinde sosyal sorumluluk ve sürdürülebilir değer yaratma bilinci ile hareket ettiğini söyledi.

Sürdürülebilir kalkınmanın ana unsurları arasında Akbank’ın çevre konusunu da öncelikli gelişme alanlarından biri olarak belirlediğini dile getiren Dinçer, karbon salınımı konusunun uluslararası düzeyde müzakere edilen ve tartışılan büyük bir sorun olduğuna dikkat çekti. Sabancı Dinçer, "İklim değişikliğinden kaynaklanan etkileri minimize etmek için gerek bankamız, gerekse beraber çalıştığımız çözüm ortaklarımız nezdinde öncü bir rol üstlenmeye karar verdik.

Bu çerçevede, hem ülkemizde bu konudaki duyarlılığı artırmak, hem de sonuç odaklı bir çalışma yürütebilmek adına, Sabancı Üniversitesi ile birlikte dünyanın en kapsamlı ve prestijli çevre projesi olan Karbon Saydamlık Projesi’ni, Türkiye’de hayata geçiriyoruz. Umuyoruz ki bu proje sayesinde artık ülkemizde de bu alanda gerekli değerlendirmeler sağlıklı bir şekilde yapılabilecek. Alınacak sonuçlar da daha süratli ilerlememize katkıda bulunabilecektir" diye konuştu.

3 bin 700 şirkete, "karbon salınımını açıkla" mektubu  Carbon Disclosure Project-Karbon Saydamlık Projesi (CDP) Başkanı Paul Dickinson ise yaptığı konuşmada, CD’nin, iklim değişiklikleri risklerinin, şirketler tarafından nasıl yönetildiğini küresel çapta raporlayan tek bağımsız uluslararası kuruluş olma özelliği taşıdığını söyledi. Örgütün dünyada, 55 trilyon dolar değerindeki varlığı yöneten 475 kurumsal yatırımcı adına, 45 tedarikçi şirket ve 19 kamu kuruluşu ile işbirliği içinde hareket ettiğini söyleyen Dickinson, "1 Şubat 2010 tarihinden itibaren dünya genelinde, 3 bin 700 şirkete de karbon salınımlarını açıklamaya davet eden mektup yollayacağız" dedi. Şirketlerden alınan sonuçların bir rapor haline getirildiğini ve CDP’nin yayınladığı raporların, şirketleri sera etkisine yol açan gaz salınımlarını ölçmeye, yönetmeye, bu salınımların miktarını açıklamaya ve salınımları düşürmeye yönelik çalışma yapmaya yönlendirdiğini kaydeden Dickinson, ayrıca CDP’nin iklim değişikliği ile ilgili anketine katılan şirket sayısının 2009 yılında 2 bin 500’e yükseldiğini bildirdi.

 İklim değişikliği felaket senaryosuna yol açabilir. Toplantıya katılan Akbank Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi, Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Enstitüsü Başkanı ve London School of Economics Profesörü Lord Stern, "Kopenhag bizi nereye götürüyor? başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında Stern, mevcut iş modelleri ve süreçlerinin devam etmesi halinde, dünyanın bu yüzyılın sonunda 30 milyon yıldır gözlenmeyen sıcaklıklar yaşayacağını ve yüz milyonlarca insanın göç ettiği, dünyanın kaosa sürüklendiği bir felakete senaryosuna yol açacağı uyarısında bulundu. Türkiye’nin de iklim değişikliğinden kaynaklanan risklerin tehdidi altında bulunduğunu söyleyen Stern, "Türkiye, güneş enerjisi zengini bir ülke olarak bu kaynaktan daha etkin şekilde yararlanacaktır. Küresel karar süreçlerinde etkili, bazen farklı görüşlere sahip ekonomik blokların arasındaki kilit jeostratejik konumu Türkiye’yi bu blokları uzlaştırıcı, farklılıkları ortak paydada buluşturan bir ülke olarak konumlandırmaktadır" dedi.

Radikal

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com