Ladin Ormanlarına Yeni Bir Düşman!

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarının büyük bir çoğunluğunu oluşturan ladin ağaçlarının Dendroctonus micans ve Ips türlerinden sonra yeni bir düşmanı daha var.

 

Türkiye’deki ilk teşhisi Artvin OBM Orman Zaralıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü elemanları tarafından yapılan Ladin küçük yaprak arısı (Pristiphora abietina) ile mücadeleye, zararlı geniş alanlara yayılmadan başlandı. Henüz biyolojik mücadelesi yapılamayan zararlı ile yarı biyolojik mücadele yapılıyor.

 

 

Orman Bölge Müdürlüğü Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü tarafından ladin ormanlarında ağaçların taze sürgün ve ibrelerinde zarar yapan Ladin küçük yaprak arısı (Pristiphora abietina) ile yarı biyolojik mücadele yapılıyor. Yapılan mücadele çevredeki canlılara; kuşlara, arılara, yırtıcı ve parazit böceklere zarar vermeyen, ancak sadece tırtıllara zarar veren ve onların kitin oluşumunu engelleyen yarı biyolojik bir mücadele yöntemidir. Mücadelede kullanılan ilaç, sisleme cihazı ile ağaçların dallarına atılmıştır. Ladin küçük yaprak arısı mücadele edilmediği takdirde ladin ağaçlarını zayıf düşürerek diğer kabuk böceklerinin kolayca üreyebileceği ortamlar hazırlamaktadır.

 

 

Artvin Bölge Müdürü Ahmet Köksal COŞKUN “ Bizim vazifemiz öncelikle ormanları her türlü zararlılara karşı koruyarak gelecek nesillere aktarmaktır. Dünya iklimindeki değişiklikler ve küresel ısınma ormanları da etkilemekte belki de bu sebeple ormanlardaki zararlılarda çoğalmaktadır. Bu bir kısır döngü gibi, zararlılardan biri geliyor, ormanın direncini kırıyor ardından diğer bir zararlı gelerek daha büyük zararlara neden oluyor. Ancak bunlar bizim mücadele gücümüzde en ufak bir azalmaya neden olmuyor. Biz Orman Bölge Müdürlüğü çalışanları olarak elimizden gelenin en iyisini yapacağız ve ormanlarımızı sonsuza kadar yaşatmak için gece gündüz demeden çalışacağız.” dedi.

 

(ogm)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com