Çam ormanları küresel ısınma mağduru

Kuraklık ve artan sıcaklık nedeniyle sağlıklı çam ağaçlarının bile zarar göreceğini belirten Alman uzmanlar, köklerinin çok derinlere inmemesi nedeniyle çam ağaçlarının fırtınalardan da yoğun şekilde etkileneceğini vurguluyor.

Almanya'daki çam ormanları küresel ısınmadan etkileniyor


Brocken Dağı, Orta Almanya'nın deniz seviyesinden en yüksekteki noktasını oluşturuyor. Dağın eteklerini özellikle çam ağaçlarıyla kaplı yemyeşil bir halı süslüyor. Altenau-Torfhaus'daki doğayı koruma merkezinin modern ahşap yapısının dev penceresinden bu tek tip ağaç topluluğunu seyreden Hermann Martens ise bu durumdan hiç de hoşnut değil. Martens, "Harz Bölgesi'ndeki birçok orman yanlış kullanım sonucu büyük değişikliğe uğradı. Maden işletmesi nedeniyle öncelikle kayın ormanları yok oldu. Hatta geniş alanlar tamamen ağaçsız kaldı ve buralara daha sonra çam ağacı dikildi" açıklamasını yapıyor.

 

Almanya Doğayı Koruma Vakfı'ndan Hubert Weiger çam ağacının normalde deniz seviyesinden 700 ila 800 metre yüksekte yetiştiğini, bu ağacın daha alçak bölgelerde yetiştirilmesinin büyük bir hata olduğunu belirtiyor. Weiger, "Çam, doğası gereği dağlarda yetişen bir ağaç türü… Ormancılık sektörü iki yüz yıl boyunca bu ağacın kullanımını destekledi. Çünkü çabuk büyüyor, çok verimli. Geyik türleri tarafından da pek tahrip edilmiyor. Ayrıca ağaçların kesildiği yerlerde de yetiştirilebiliyor" şeklinde konuşuyor.

 

Küresel ısınmadan etkileniyor


Mobilya ve enstrüman imalatında, kağıt üretiminde, ısınmak için... Çam ağaçları birbiri ardına kesiliyor. Hubert Weiger, bu hızlı tüketimin yanında, çam ağaçlarının küresel ısınmadan da ağır bir şekilde etkilendiklerinin altını çiziyor. Weiger, "Harz Bölgesi'ndeki çam ağaçlarının ağır bir şekilde zarar gördüğü ve büyük çapta yok olup gideceği yönünde haklı bir endişe söz konusu." diyor.

 

İklim araştırmacıları, yüzyılımızın sonunda Almanya'daki yıllık ortalama sıcaklığın 2 ila 3,5 derece artacağı konusunda birleşiyorlar. Bunun çam ormanlarına etkisinin çok ağır olması bekleniyor. Kuraklık ve artan sıcaklık nedeniyle sağlıklı çamların bile zarar göreceğini belirten uzmanlar, köklerinin çok derinlere inmemesi nedeniyle çamın fırtınalardan da yoğun şekilde etkileneceğini vurguluyor.

 

Böceklerin istilası


Bunun dışında ateş böceği gibi bazı böcek türleri de çam ağacına çok düşkün. Ağaca yerleşen bu böceklerin dişileri milyonlarca yumurta bırakıyor. Weiger, "Her ağaç türünde ateş böcekleri yaşıyor. Ama hiç birinde bu kadar inanılmaz bir hızla çoğalmıyorlar" bilgisini veriyor.

 

Daha önceden Almanya'da yetişen gümüş köknar ve kayın ağaçları ateş böceklerinin istilasından bu denli yoğun bir şekilde etkilenmiyordu. Bu ağaç türleri sıcaklık değişikliklerine de daha dayanıklıydı. Hubert Weiger, bu nedenle ormanlarda farklı ağaç türlerinin yaygınlaştırılmasına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtiyor. Weiger, "Almanya'da küresel ısınmadan etkilenen iğne yapraklı ormanlar yerine, yeniden eskisi gibi geniş yapraklı orman topluluğunu yaygınlaştırmalıyız. Ormanlarımızın varlığı ancak böyle devam ettirebilir" açıklamasında bulunuyor.

  

 

Richard Fuchs  / Çeviri: Banu Ertek (www .dw-world.de)



Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com