G8'in gündemi iklim

G8 liderlerinin, atmosfere salınan sera gazı miktarını 2050 yılına kadar yüzde 80 azaltma vaadinde bulunması bekleniyor.

G8'den iddialı iklim hedefi

Çarşamba günü İtalya'nın L'Aquila kentinde bir araya gelecek G8 liderlerinin, atmosfere salınan sera gazı miktarını 2050 yılına kadar yüzde 80 azaltma vaadinde bulunması bekleniyor.

BBC'ye ulaşan taslak metinde ayrıca, insanoğlunun neden olduğu sıcaklık artışlarının, 2 derecenin altında tutulması çağrısında bulunuluyor.

Öncekilere kıyasla iddialı hedefler olsa da, uzmanlar ve çevreciler bunlara şüpheyle yaklaşıyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin, atmosfere salınan sera gazlarında kısa vadede kesintiye gidilmesini öngören hedefler konmasını engellediği savunuluyor.

Çevreci gruplara göre söz konusu kısa vadeli kesinti hedefleri, sıcaklık artışının 2 derecenin altında tutulması için hayati önemde.

BBC'ye bilgi veren Amerikalı yetkililer, sera gazlarını kendilerinden talep edilen hızda kesmelerinin mümkün olmadığını dile getirdiler.

G8'in taslak metninin yarattığı tartışma sürerken, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair zengin ülkeleri, iklim değişikliği ile mücadelede kısa vadeli hedefler de koymaya çağırdı.

Bu konudaki katkısı hayati önemde olan ülkelerin artık sorunun ciddiyetini kabul etmeye başladığına dikkat çeken Blair, bu fırsatın kullanılması gerektiğini belirtti.

Eski İngiltere Başbakanı, "Artık iklim değişikliği ile mücadeleye bağlı bir Amerikan yönetimi var. Çin yönetimi de artık, 'Bu sorunu siz yarattınız, siz çözün' demiyor." diye konuştu.

İklim değişikliği açlığı arttırıyor

İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam, G8 öncesinde hazırladığı raporda, açlık üzerinde yarattığı etki nedeniyle, iklim değişikliğinin yakında bu yüzyılın en ciddi insani felaketlerinden biri haline geleceği uyarısında bulundu.

Raporda, iklim değişikliği nedeniyle hava koşullarının istikrarsızlaştığı, bunun hem doğal felaketlerin artmasına hem de tarımsal üretimin düşmesine neden olduğu vurgulandı.

Oxfam G8 liderlerini, sera gazlarını 2020 yılına kadar, 1990'daki seviyelerin en az yüzde 40'ına düşürmeye çağırdı.

Kuruluş ayrıca, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden etkilenmemeleri için, yoksul ülkelere 150 milyar dolar yardım yapılmasını önerdi.(bbc)

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com