Çölleşmeye karşı dev kumtaşı duvarlar

Bu proje, şu anda kullanılan su koruma, toprak yönetimi, ağaçlandırma, sürdürülebilir enerji, geliştirilmiş arazi kullanımı, doğal hayatı koruma, yoksunluğu azaltma gibi önlemlere göre oldukça büyük bir adım olarak nitelendiriliyor.



Çölleşme, ormanların yok olması, yangınlar ve iklim değişikliği nedeniyle artan, kurak alanlarda toprağın bozulması sorunudur.



sandstone-1.jpg

Londra’nın Mimarlık Birliği öğrencilerinden biri olan Magnus Larsson, bu soruna çözüm yaratmak amacıyla Büyük Sahra Çölü’nde doğudan batıya doğru uzanan, 6000 kilometre uzunluğunda suni olarak katılaştırılmış kumtaşından bir duvar tasarladı. Larsson’ın kumtaşından duvarının üzerindeki kum tepecikleri, mülteci evleri olarak işlev görürken aynı zamanda da çölleşmeyi engelleyen bir ada öbeği olacak.

sandstone-2.jpg

Holcim Vakfı’nın Sürdürülebilir Yapı Ödülleri’nde birincilik alan proje, nemli bölgelerde bulunan ve serbest kumu katılaştıran bir mikro organizma olan “bacillus pasteurii” kullanmayı öneriyor. Larsson, günün birinde kum zerreciklerini rüzgar esintisiyle belirli doku ve şekillere getirebileceğini ve bunların on yıl, yüzyıl ya da bin yıl içinde tekrar tekrar değişerek yeni yapılar ortaya çıkacağını umuyor.

sandstone-3.jpg

Bu proje, şu anda kullanılan su koruma, toprak yönetimi, ağaçlandırma, sürdürülebilir enerji, geliştirilmiş arazi kullanımı, doğal hayatı koruma, yoksunluğu azaltma gibi önlemlere göre oldukça büyük bir adım olarak nitelendiriliyor. Larsson ayrıca, kumtaşı duvarın üzerinde yer alan kum tepelerinin iç kısımlarının toprağın gübreli kalmasına, su ve gölge sağlanmasına ve bitkilerle hayvanların korunmasına yardımcı olacak şekilde birden fazla işlevi yerine getireceğini düşünüyor.

sandstone-4.jpg

Yapımı gerçekleştiği takdirde Larsson’un kumtaşı duvarı, Afrika kıtası yönünde ağaçlardan bir koruma bandı çekmeyi planlayan Yaşil Sahara Duvarı girişimini de destekleyecek.

sandstone-5.jpg

Kaynak: Inhabitat
Çeviri: Mimdap

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com