Yeni bir yaklaşım...Sky Terra Kuleleri

Gökdelenler kamusal alanların üzerine yapılıyor ve güneşi kapatıyor, kent sokakları ise hem çöp yığınına dönüyor hem de araçlar nedeniyle boğuluyor.

 

Kentsel alanlar daha da yoğunlaştıkça, kentliler için dışarıda vakit geçirmek, spor yapmak ve rahatlamak gün geçtikçe zorlaşıyor. Gökdelenler kamusal alanların üzerine yapılıyor ve güneşi kapatıyor, kent sokakları ise hem çöp yığınına dönüyor hem de araçlar nedeniyle boğuluyor.

borek-ed01.jpg 

San Francisco merkezli tasarımcı Joanna Borek-Clement, yeşil kentsel alan ihtiyacıyla mücadele edebilmek amacıyla bu göz kamaştırıcı “Sky-Terra” Kuleleri tasarladı. Tasarım yalnızca bir binadan oluşmuyor, nöronlardan ilham alarak birbiriyle bağlantılı kule ağları öneriyor. Bu gökdelen yapısı, kamusal parklar, amfi tiyatrolar, tarlalar, yüzme havuzları ve hamamların bulunduğu yeni bir kent katmanı sunuyor.

borek-ed02.jpg 

2009 eVodo Gökdelen yarışmasında da yer alan proje, halihazırda aşırı yoğun olan ve kamusal rekreasyon alanı ihtiyacı bulunana Tokyo kenti düşünülerek tasarlanmış.

borek-ed03.jpg 

Sky-Terra kuleleri, çok derin ve sağlam bir temelin üzerine oturan ince bir tabandan meydana geliyor. Kuleler yaklaşık 500 metre kadar yükselip, en üstteki düz plazayı oluşturacak şekilde genişliyorlar. Kuleler mevcut binaların üzerinde köprü şeklinde uzanıp, kentin kargaşası ve kirliliğinin üzerinde yeni bir katman oluşturuyor. Bu plazalarda birbirinden farklı kamuya açık işlevler yer alabiliyor. Örneğin kamusal parklar, yeşil kemerler, oyun alanları, koşu parkurları, amfi tiyatrolar, havuzlar, hamamlar vb.

 borek-ed04.jpg

Joanna Borek-Clement, Sky-Terra için pek çok yeşil öğe tasarlamış. Ulaşım sistemi birbirine bağlanmış yürüme yolları ve 1,2 metrelik bisiklet ya da küçük elektrikli araçlardan oluşturulmuş. Yol dışında kalan her bir alan, kentsel ısı adası etkisini azaltacak yeşil alanlarla kaplanmış. Yağmur suyunun toplanmasıyla yeşil alanların ihtiyacı olan su karşılanacak ve kulelerin yapımında kullanılan malzemeler sayesinde kaynaklar ve enerji korunacak.

borek-ed05.jpg 

Her bir yapının merkezinde, insanları cadde ile tepe arasında taşıyacak asansörler yer alacak. Kulenin genişlediği yerlerde, mümkün olduğu takdirde ofis, ticaret ve konut alanları da yapılacak. Ayrıca güneş ışığını engellememesi ve altına geçirebilmesi için plazaların ararında boşluklar da tasarlanmış.

borek-ed06.jpg 

Kaynak: Inhabitat
Çeviri: Mimdap

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com