Siemens 'Yeşil Bina' sertifikası adayı tesisini açtı

İthal çim yerine az su tüketen yerel bitkilerin tercih edilmesi,sprinklerle sulama sistemi yerine damlama sisteminin kullanılması ve peyzaj alanlarında yine aynı oranda su tasarrufu elde edilmesi planlanıyor.

 

Siemens Gebze Tesisleri, Türkiye'nin ilk yeşil bina sertifikasını (LEED Gold) almaya  aday

Türkiye'nin ilk yeşil bina sertifikasını almaya aday üretim alanlarından biri Gebze'de kuruldu. Siemens kriz ortamında yatırıma ara vermedi. Siemens AŞ'nin Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde temelini geçen yıl attığı ‘yeşil tesisin' ilk fazı, düzenlenen bir törenle hizmete açıldı.Siemens Gebze, ilk faz için yaklaşık 35 bin metrekare kapalı alanda enerji sektörüne yönelik üretimine ve idari fonksiyonlarına devam edecek. Komplekste 2 bin kişiye istihdam sağlanacak.Siemens'in CEO'su, ‘Yüzde 25 daha az enerji harcaması için her türlü mühendislik çalışmasının yapıldığı kompleks geleceğe katkıdır' dedi.

Türkiye'nin ilk yeşil bina sertifikasını (LEED Gold) almaya aday tesis, aynı zamanda Avrupa'nın en modern üretim alanlarından biri olacak. İstanbul'da 90 bin metrekare alanda, enerji, endüstri ve sağlık sektörlerine yönelik faaliyet gösteren Siemens AŞ, Türkiye'deki büyüme planları çerçevesinde, kriz ortamında önemli bir yatırıma imza attı. Büyüme stratejisi doğrultusunda 150 bin metrekare alana yatırım yapan Siemens'in, Faz I ve Faz II olmak üzere gerçekleştireceği toplam yatırımın rakamı 100 milyon avroya ulaşacak.

Siemens Gebze Tesisleri, aynı zamanda Avrupa'nın en yenilikçi tesislerinden biri olacak. Çalışanlarına sağlıklı bir ortam yaratacak olan tesis, doğal kaynakların verimli şekilde kullanılması neticesinde, enerji maliyetlerinde de önemli ölçüde tasarruf sağlayacak. Aydınlatma, ısıtma, soğutma ve havalandırma gibi uygulamalarda, yüksek verimli, teknolojik ve yenilikçi sistemlerin kullanılması ile yüzde 25 enerji tasarrufu hedefleniyor. Benzer şekilde; sensörlü bataryaların kullanılması ve yağmur suyunun toplanarak yeniden değerlendirilmesi ile binalarda yüzde 50 su tasarrufu sağlanacak.

Ayrıca ithal çim yerine az su tüketen yerel bitkilerin tercih edilmesi ve sprinkler sulama sistemi yerine damlama sisteminin kullanılması ile peyzaj alanlarında yine aynı oranda su tasarrufu elde edilmesi planlanıyor. Siemens, taşındığı Gebze'deki (GOSB) binaları için ‘LEED GOLD Yeşil Bina Sertifikası' almayı hedefliyor. Bu kapsamda, USGBC'ye (U.S. Green Building Council-Amerika Yeşil Bina Konseyi) gerekli başvuralar yapılmış, tasarım ve inşaatla ilgili yeşil bina kriterleri tamamlanmış.

Atık ısıyla sıcak su
Yeşil tesiste enerji tasarrufu, çevreye en az zararı vermek, geri dönüşümlü doğal malzeme kullanmak adına en küçük ayrıntılar bile düşünülmüş. İşte bunlardan birkaçı: Üretimde kullanılan basınçlı hava kompresörünün atık ısısıyla sıcak su elde ediliyor. Bu sistemde de yine aynı şekilde gaz tasarrufu sağlanıyor. Kışın ofislerde biriken ve dışarı atılan kirli sıcak havanın ısısıyla, dışarıdan alınan soğuk hava ısıtılarak, yazın ise ofislerde biriken ve dışarı atılacak olan serinleştirilmiş kirli havayla dışarıdan alınacak sıcak hava soğutularak enerji tasarrufu sağlanması hedeflenmiş.

Çatılarda, güneş enerjisinden faydalanılarak sıcak su elde ediliyor. Daha yakıt tasarrufu sağlayan, emisyon değerleri düşük kazan seçilmiş. Tüm binanın ısıtma ve soğutma, elektrik ve mekanik sistemlerini otomatik olarak devreye alan ve çıkaran otomasyon sistemi var.

Yağmur suyunu depolayan çatılar
- Siemens GOSB Kampüsü 150 bin metrekarelik arsada bulunan topografyaya mümkün oldukça az müdahale edilerek, mevcut eğimler kullanılarak ve arazinin yapısı bir avantaja dönüştürülerek projelendirilmiş.
- Otoparkta; bisiklet alanları, düşük emisyonlu ve yüksek yakıt verimli araçlar için tercihli alanlar ayrılmış.
- Isı adası etkilerini düşürmek, dolayısıyla soğutma yüklerini azaltmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla çatı kaplaması güneş ışınlarını büyük ölçüde yansıtacak özelliklerde beyaz renkli olarak tercih edilmiş.
- Mesai saatlerinin dışında gereksiz aydınlatmanın önüne geçmek için aydınlatma otomasyonuyla sistem kontrol ediliyor.
- Mümkün oldukça yerel ve az su ihtiyacı olan bitkiler seçilmiştir. Damlama sistemi kullanılmış.
- Binalardaki çatı yağmur suları kaba filtreden geçirilerek ham su deposuna gönderiliyor. Bu su doğrudan bahçe sulama, ya da yangın tertibatında kullanılanıldığı gibi yumuşatılarak kampüs kullanım suyu olarak da değerlendiriliyor.

Sıcak havada güneş kırıcılarla tasarruf
- Binalarda yer alan tüm pisuvarlar su harcamayan sistem. Kullanılan su tekrar geri kazanılarak çevrenin korunması amaçlanmış ve bu doğrultuda biyolojik arıtma sistemi kurulmuş.
- Isı ve debi ayarlı fotoselli armatürler var.
- Ofislerde gün ışığı ve harekete duyarlı, çalışanların masalarının yanına konan kişisel ayaklı armatürler kullanılmış. Bu sistem sayesinde aydınlatmada yüzde 50 tasarruf hedeflenmiş. Koridorlarda ve ıslak hacimlerde hareket sensörlü aydınlatma var.
- Soğutma klima yüklerini düşürmek ve yaz aylarında güneşin ısıtma etkisini engellemek için ofis cephelerinde güneş kırıcılar kullanılmış. Güneş kırıcıların yönü, açısı ve boyutları yapılan bilgisayar destekli mühendislik çalışmaları sonucunda optimum bir şekilde tasarlanmış.
- Zararlı UV güneş ışınlarını minimum seviyede, faydalı gün ışığını maksimum seviyede içeri alan özel camlar kullanılmış.
- Binaların soğutma işlemi sırasında soğutma gruplarından ortaya çıkan atık ısıyla sıcak su elde ediliyor. Bu şekilde ısıtıcı kazanlar daha az kullanılarak doğalgaz tasarrufu sağlanıyor.

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com