CLEMATIS (RANUNCULACEAE) Oraman asmaları, akasma

CLEMATIS (RANUNCULACEAE)
Oraman asmaları, akasma

Yaprağını döker.
Nisan'dan Eylül'e kadar çiçeklenir.

   Görkemli çiçeklenmeleri sayesinde, Clematis’ler en güzel ve dayanıklı tırmanıcı bitkiler arasında yer alırlar. Genellikle büyük çiçekli ve küçük çiçekli Clematis’ler olarak sınıflandırılırlar. Fakat biz burada ilk grubu, bir de asıl çiçeklenme dönemine göre de inceleyeceğiz.


BÜYÜK ÇİÇEKLİ CLEMATIS’LER


   (10-15 cm çapta çiçekleri olanlar)
   Bu grubun en iyi çeşitleri, farklı türler arasında yapılan melezleme çalışmalarıyla elde edilmiş olanlarıdır. Bu Clematis’ler ortalama ya da oldukça gür olmalarıyla, üç yaprakçıktan oluşan yapraklarıyla, sarınıcı yaprak sapları sayesinde esnek sürgünlerini desteklere tutturmalarıyla karakterize olurlar. Çiçeklerinin, taç yaprakların yerini tutan, canlı renklerde, 4-8 adet çanak yaprağı vardır. Çenek yapraklar genellikle zarifçe dalgalıdır.


İLKBAHARDA ÇİÇEKLENEN CLEMATIS’LER


   Clematis patens ve Clematis lanuginosa’dan elde edilmiş olan bu çeşitler, Mayıs-Haziran aylarında yoğun bir şekilde çiçeklenirler. Hatta bazen yaz süresince bile, az da olsa çiçeklenebilirler. Çiçekleri bir önceki sonbahardan itibaren oluşmaya başlar; bu yüzden Mart ayında gerçekleştirilen budama basit bir temizlemeden ibaret olmalıdır. İlk çiçeklenmeden sonra yeni bir budama yapılır ve her sürgünün 1/3’ü ya da yarısı budanır. Hiç budanmaması bile mümkündür.
Çeşitleri:


‘Bee’s Jubilee’. Henüz bulunmuş, Nelly Moser’e benzer bir çeşittir. Fakat daha canlı bir renktedir.
‘Lasurstern’. Koyu mavi çiçeklidir.
‘Nelly Moser’. Ortasında karmen rengi bir şerit bulunan, pembe çiçekli bir çeşittir.
‘The President’. Koyu mor çiçeklidir.
‘Vyvyan Pennell’. İlk çiçeklenmede bol katmerli, daha sonrakinde katmersiz olan, açık mor renkli çiçekleri vardır, vs....


YAZIN ÇİÇEKLENEN CLEMATIS’LER


   Clematis x Jackmanii ve Clematis Viticella’dan elde edilmiş olan bu bitkiler, daha gürdürler ve Haziran'dan Eylül'e kadar, yazın çiçeklenirler. Bu gruba dahil olan bitkilerde, çiçekler o yılın sürgünü üzerinde belirdiği için, derin bir mart budaması yapılabilir. Her sürgün derin bir biçimde, 2 ya da 3 boğum arasından olacak şekilde kesilir. Yeni vejetasyon, ilkbahar sırasında gelişecektir. Bu çeşitler, özel kataloglarda daha çok yer alırlar:


‘Comtesse de Bouchaud’. Pembe çiçeklidir.
‘Ernest Markham’. Karmen renkli çiçeklidir.
‘Gipsy Queen’. Mor çiçeklidir.
‘Hagley’. Açık pembe çiçeklidir.
‘Jackmanii’. Mor çiçeklidir. Çok bol çiçek verir ve çok güçlü bir bitkidir.
‘Duchess of Edinburgh’. Katmerli beyaz çiçekleri vardır.
‘Perle d’Azur’. Mavi çiçeklidir.
‘Ville de Lyon’. Koyu kırmızı çiçeklidir, vs...


   Görkemli, büyük çiçekli Clematis’ler, mantıklı ebatlarda bir gelişim gösterdikleri için, pek çok bahçede yer alırlar. Eğer uygun bir kafesle tutunmaları desteklenirse, zarif ve sıcak bir şekilde duvarları, pergolaları, çardakları ve kemerleri süsleyeceklerdir. Renkleri, birbiriyle uyum sağlayacak ya da kontrast oluşturacak şekilde doğru seçildiği taktirde, kendileriyle ya da tırmanıcı güllerle birlikte kullanılabilirler. 
   Dikimleri biraz özen gerektiren bir işlemdir. 50 cm derinliğinde bir çukur kazmak gerekir. Bu çukurun dibine iyi bir drenaj oluşturulur. Çukur, hafif kireçli ya da kireçsiz, hafif yapılı bahçe toprağı ve çürük toprağı ya da kuru gübre karışımıyla doldurulur. 
   Topraklı kök kısmı, gövdenin birkaç santimlik kısmı da toprak altında kalacak şekilde çukura yerleştirilir. Bu yüzeysel kök oluşturmasına imkan verecektir. Ardından toprağın sıkışması için bolca sulama yapılır. Clematis, kökünü güneşten korumak amacıyla, alçak boylu bir çalının önüne dikilebilir. Çetin geçen bir kış mevsimi söz konusu olduğunda, bitkinin kökü, havalar düzelir düzelmez kaldırılacak olan bir yaprak örtüsüyle korunmalıdır.


KÜÇÜK ÇİÇEKLİ CLEMATIS’LER


   (5-8 cm çapta çiçekleri vardır)
   ilkbahar çiçeklenmeleri çok yoğundur. Aynı gürlükte fakat diğer gruba oranla, daha az güzel bitkilerdir.


CLEMATIS ALPINA


   Birleşik yapraklı tırmanıcı bir bitkidir. Nisan – Mayıs aylarında, lavanta-mavi renkli, çan şeklindeki küçük çiçekleri belirir. ‘Pamela Jackmann’ çeşidinin mavi ve beyaz, ‘Ruby’ çeşidinin ise, beyaz göbekli canlı pembe renkte çiçekleri vardır.


CLEMATIS MONTANA 


   5-6 m ve daha üzeri uzunlukta sürgünler üretir. Nisan sonu ve Mayıs ayında, 5-6 cm çapında beyaz çiçeklerle tamamen kaplanan, birbirine dolaşmış sarınıcı sürgünleriyle, oldukça yoğun bir bitkidir. ‘Rubens’ ve ‘Tetrarose’ çeşitleri de aynı şekilde oldukça bol çiçeklidirler. Biraz daha büyük, pembe renkli çiçekleri vardır.


CLEMATIS TANGUTICA


   Daha az gürlükte olan bu tür (2-3 m), çiçeklenmenin başında kapalı olan sonradan Haziran'da genişçe açılan, çan şeklindeki, altın sarısı, sarkık çiçekleriyle karakterize olur. Son derece etkileyici, gümüşi renkli küçük tutamlar oluşturan, ipeğimsi tüylerle kaplı meyveleri vardır. Golden Tiarra Kugotia çeşidinin, koyu renkli etaminlerinin görünmesini sağlayacak şekilde dışa doğru kıvrık taç yaprakları olan, harika altın sarısı çiçekleri vardır. Küçük çiçekli Clematis’ler, duvarları, kafesleri güzelce süslerler. Fakat Clematis montana’ya yeterli genişlikte bir alan ayrılması gereklidir. Güneşli ortamlardaki, iyi drene olan, her çeşit bahçe toprağında yetişirler. Hatta hafif gölge ortamlarda da barınabilirler. Budanmaları sürgünlerde hafif bir temizleme yapılmasından ibarettir.


CLEMATIS VITICELLA 


   Orta boyutlarda çiçekleri olan bu Clematis, genellikle bol çiçek veren, güçlü bir çalıdır. Çiçeklenmesi Temmuz'dan Eylül'e kadar sürer. Türün çiçekleri, mor renktedir. ‘Madame Julia Correvon’ ve ‘Royal Velours’ çeşitlerinin, koyu kırmızı tüyleri olan, lal kırmızı çiçekleri vardır.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com