PICEA (PINACEAE) Ladin

PICEA (PINACEAE)
Ladin
Serin ve derin topraklardan hoşlanır.

   Picea’lar genellikle çam olarak bilinirler. Aslında, tamamen botanik açıdan bakıldığında gerçek çamlar, Abies’lerdir. Abies’lere daha ilerde değinilecektir. Bu iki cinsin, iri ebatlardaki türleri birbirlerine çok benzer görünümlerdedirler, bu nedenle çeşit belirlerken yanılma payı yüksektir. 
   En belirgin farklılık kozalaklarda göze çarpar: Picea’ların kozalakları sarkık, Abies’lerin ki ise dik konumludur.


 

PICEA ABIES = PICEA EXCELSA


   15-20 m ve daha üzeri yüksekliktedir. Oldukça hızlı büyüyen, konik formlu büyük bir ağaçtır. sürgünler katlı olarak dizilmişlerdir; sürgünler önce yukarı doğru kalkık, sonra yatay hatta biraz sarkık yapıdadırlar. İkincil sürgünler değişen oranlarda birincillere göre daha sarkıktır. Yapraklanma koyu yeşildir. 
   Picea abies, noel ağacı olarak kullanımı dışında sadece rüzgar perdesi olarak kullanılır. Daha çok serin ve nemli iklimlerde iyi gelişim gösterir.
Çok sayıda çeşidi vardır:

Bunların bazılarından bodur koniferler dahilinde bahsedilecektir.


PICEA BREWERIANA


   6-8 m yüksekliğindedir. Yatay gelişim gösteren, uçları eğik sürgünlere sahip, mavimsi yeşil sarkık yapraklı, geniş konik formlu, harika bir ağaçtır. Fakat ağar bir gelişime sahip bu ağacın, uzun yıllar sonra alacağı tipik formunu görebilmek biraz sabır gerektirir. Tek başına kullanılır. Serin ve iyi drene olan topraklara, korunaklı ve güneş alan açık alanlara ihtiyaç duyar. Gölgeden nefret eder. Nemli iklimlerde daha iyi bir gelişim gösterir.


PICEA ENGELMANNII ‘GLAUCA’


   10-15 m yüksekliğindedir. Oldukça düzgün konik formlu, yoğun bir tepe oluşturan güzel bir ağaçtır. Üst sürgünleri diktir, fakat uzadıkça dipte yatay bir form alacak şekilde eğilirler. Uç sürgünler sarkıktır. Net bir şekilde mavi rengin hakim olduğu yapraklanma, oldukça uzun ibrelerden oluşur. Picea pungens ‘Glauca’ya benzeyen bu tür, tek başına kullanılan harika bir bireydir. 
   Derin ve serin iyi bahçe topraklarına dikildiğinde, iklim de nemli ise daha iyi bir gelişim gösterir. İlkbaharda, olağan bit ataklarını ve hastalıkları önceden fark edebilmek için, düzenli gözlem yapılmalıdır.



PICEA OMORIKA


   10-15 m yüksekliğindedir. Yetişkin bir örneğine, uzaktan bakıldığında adeta bir tapınağı anımsatır. Aslında, Picea omorika’nın, çok dar konik formuyla, yayımsı çok kısa sürgünleri vardır. Sürgünlerin uçları yeniden dikleşirken, gövdeden uzaklaştıkça daha da kısa olan ikincil sürgünleri ise az miktarda ya da tamamen sarkıktır. Koyu yeşil ibrelerin ters yüzleri gümüşi renktedir. 
   Toprakta çok da fazla yer kaplamayan, orta büyüklükteki bahçeler için önerilen ilginç bir ağaçtır. Tek başına kullanıldığı gibi, geniş alanlar söz konusu ise küçük gruplar halinde de kullanılabilir. Aynı zamanda, Picea omorika’larla rüzgar perdeleri de oluşturulur.Hemen hemen her çeşit toprağa uyum sağlar ve kuraklığa karşı son derece dayanıklıdır.


PICEA ORIENTALIS


   15-20 m yüksekliğindedir. Yayılmış, konik formlu büyük bir ağaçtır, fakat Picea omorika’ya oranla dip kısmı çok daha geniştir. Sürgünlere yapışık, parlak koyu yeşil renkli, kısa ibreleri, ağacın net bir görünüme sahip olması sağlar. Yoğun tepelidir ve yaşlandıkça dipten itibaren yoğunluğunu kaybetmez.
Yeterli genişlikte bir alana yerleştirildiği takdirde, çim üzerinde tek başına kullanım için uygun, son derece dekoratif bir bireydir. Çoğu toprak çeşidinde rahatlıkla yetiştirilebilen Picea orientalis’ler, çok kurak ve çok nemli topraklardan hoşlanmazlar.

‘Aurea’ çeşidi, daha az gürlüktedir. İlkbaharda altın sarısı sürgünler verir; bu sürgünler sonbaharda bronz bir renk alırlar.



PICEA PUNGENS ‘GLAUCA’


   10-12 m yüksekliğindedir. Ticari ortamlarda, bu isim altında satılan ağaçlar genellikle, tohumla üretilmiş ve sonra, sadece en mavi olanlarını hayatta bırakan eleme yöntemiyle elde edilmişlerdir. Bunlar, oldukça dar konik formlu, yatay sürgünleri olan, dik ve mavi-yeşil ibreli güzel koniferlerdir. Tek başına, grup halinde ya da rüzgar perdesi olarak kullanılırlar.


   Bu ağaç kendisinden ve her biri, bir birinden daha güzel ve daha mavi olan pek çok çeşidin üretilmesine imkan vermiştir. Günlük konuşma diliyle hepsi de mavi çam olarak bilinirler: Endtz, Hoopsii, Moerheimii, vb. gibi.


En yaygın kullanılanı her zaman için şu çeşit olmuştur:


PICEA PUNGENS ‘KOSTER’


   8-10 m yüksekliğindedir. Çok yavaş gelişime sahip bu muhteşem çeşit, aşılama yoluyla elde edilmiştir ve satış alanına götürülene kadar son derece özen gösterilmesi gereklidir; bu yüksek fiyatının da sebeplerinden biridir. 
   Oldukça dar konik formlu, yoğun tepeli ve sarkık sürgünlüdür. Özellikle ilkbaharda çok belirgin olan gümüşi mavi ibreleri, çok uzun ve çok yoğundur.

 ‘Hoopsii’ çeşidi, Picea pungens ‘Koster’in iyileştirilmiş bir çeşididir. İbrelerin rengi daha dayanıklı, vejetasyon daha yoğun, ağaç tepesi daha diktir.
Yılın bu dönemindeki (ilkbaharda) bu yoğun renklenme, daha sonra hafif bir yoğunluk kaybıyla devam eder.

   Mavi Picea’lar, üzerinde asıl güzelliklerini sergileyebilecekleri çim alanlar üzerinde tek başına kullanılabilen mükemmel bireylerdir. Uygulamada her çeşit toprağı kabul ederler fakat geniş ve etrafı açık ortamları tercih ederler. Özellikle de duvarların uzağında konumlandırılmalılardır, çünkü duvarın sebep olabileceği ışık yansımaları, Picea’ların baş düşmanı kırmızı örümceklerin hızla çoğalmasını kolaylaştırıcı bir etki yaratacaktır. Yine düzenli gözlemlerle, bit ataklarının izlenmesi ve bite karşı dezenfekte edici ilaçların kullanılması yerinde olacaktır.


 

PICEA CHINENSIS



   15-20 m yüksekliğindedir. Bu Picea,genel görünüm olarak, son derece karakteristik konik bir forma sahiptir, fakat alt kısmı çok geniştir ve sürgünler gövdeye 45 derecelik açı yaparak çıkarlar. Alt sürgünler çok uzundur, hatta bazen ağacın yüksekliğinin ortasına kadar ulaşırlar.ikincil sürgünleri, dallar boyunca sarkarlar ve bu sayede açık yeşil ibrelerin gümüşi renkli arka yüzlerini görünür kılarlar. Hızlı vejetasyona sahip bir ibrelidir.

   Dekoratif formu, onun çim alanlar üzerinde tek başına kullanılmasını sağlarken; yoğun dallanması da etkili bir rüzgar perdesi elemanı olmasına sebep olur. Derin ve serin, hatta nemli topraklardan hoşlanır.Picea’ların özel bir toprak istekleri yoktur, fakat yoğun gelişime sahip köklenmesi, sığ ve kurak topraklarda barınmasını engeller. Bu durum aynı zamanda, ağacın yaşlandıkça rüzgara karşı duyarlı olmasına sebep olacağından, bu riskin mevcut olduğu konumlarda, gerekli önlemler alınmadan dikim yapılmamalıdır.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com