Karışık bordürlerin küçük sırları
Küçük bordürler uzun yıllar alanda kalacakları düşünülerek oluşturulurlar
Küçük bordürler uzun yıllar alanda kalacakları düşünülerek oluşturulurlar bu nedenle dikim öncesi toprağın hazırlanmasına özel bir önem verilmesi gerekmektedir. Etkili bir şekilde yabani otlarla mücadele edebilmek için bitkilerin arasındaki toprak yüzeyini samanla örtmek hem yabani ot gelişimini önleyecek hem de toprağı serin tutacaktır.
Eğer bir çit ya da duvar sırtına yaslanmış durumdaysa, bordürün arkasına geçilmesine imkân sağlayacak ufak bir yol şeklinde boşluk bırakılmalıdır. Bu bakım işlemleri sırasında büyük kolaylık sağlar. Bordür çok sayıda türden oluşacaktır, çalılar vb. gibi, dolayısıyla yeterli bir genişlikte (en az iki metre) olmalıdır.
İlk yıllar bordür olduğundan daha ince görünecektir. Çok yıllık bitkilerin ve çalıların yeterince gelişmiş hallerini görebilmek için birkaç yıl beklemek gerekmektedir. Bu bekleme döneminde, tek yıllık ve iki yıllık bitkilerle bordürün doldurulması mümkündür.
Çok yıllık bitkilerin dezavantajı çiçeklenmelerinin, tek yıllıklara oranla oldukça kısa olmasıdır. Aynı zamanda bazen tek yıllıklara oranla çok daha az dekoratiftirler: bazılarını saksıda yetiştirip sonra bordüre saksılı bir şekilde yerleştirmek mümkündür. Bu durumda çiçeklenme bittiğinde çıkarılıp yerine başka bir saksı yerleştirilmelidir.
Geranium gibi bazı bitkiler çiçeklenmeden sonra çiçeklerini döküp, birkaç hafta dinlendikten sonra, hemen yeni, taze ve yoğun bir yapraklanma oluştururlar.