Dağ buzulları yok olacak !
Dünya üzerindeki buzulların hızla eridiği ve çoğunun bu yüzyılın ortalarına kadar yok olacağı belirtildi.
BM ajansları ve bilim kuruluşları tarafından desteklenen Dünya Buzul Gözlem Servisi tarafından yapılan araştırmaya göre, 2006-2007 yılları arasında dağlardaki buzul kaybı, kayıtlardaki en yüksek üçüncü seviyeye ulaştı. Araştırmada incelenen 27 dağ buzulundan 22’sinde kütle kaybı görüldü. Avrupa’da yalnızca son 8 yılda buzulların kütlesinde dörtte birlik bir düşüş yaşandığı belirlendi.
Bilim adamları, dağ buzullarının erimesinin, küresel ısınmanın en tehlikeli sonuçlarından biri olduğunu belirtiyor. Dağ buzullarının erimesiyle ani çığ düşmeleri görüleceği, deniz seviyesinde küresel olarak artış görüleceği kaydediliyor.
Dünya Buzul Gözlem Servisi Direktörü Prof Wilfried Haeberli, “Eğer iklim önemli ölçüde serinlemezse buzullar küçülecek ve parçalanacak. Birçoğu önümüzdeki 10, 20, 30, 40 yılda kaybolacak” dedi. Haeberli, küresel ısınmanın “orta derecede” seyretmesi halinde, özellikle Pireneler, Afrika, And Dağları ve Rocky Dağları’ndaki gibi küçük buzulların tehlike altına gireceğini söyledi.
Haeberli, Alaska ve Himalayalar’daki gibi büyük buzulların erimesinin daha uzun zaman alacağını ancak bunların da küçülerek parçalara ayrılabileceğini ve etraflarında göllerin oluşabileceğini belirtti.
(milliyet)