Ardıç kuşları da düşünüldü…

Nurhaktaki bozuk ardıç sahalarında rehabilitasyon çalışmaları amacına ulaşırken ardıç kuşları da unutulmadı.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü Göksun Orman İşletme Müdürlüğü Elbistan Orman İşletme Şefliği sınırlarında bulunan Nurhak ilçesindeki bozuk Ardıç sahalarında yapılan rehabilitasyon çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığı, yıllardır süregelen keçi baskısı ve usulsüz faydalanmalar sonucu dejenere olmuş, fizyolojik yapısı bozulmuş ve hayatiyetini kaybedecek duruma gelmiş mevcut bozuk yapıdaki ardıç sahalarında iyileşmelerin, sağlıklı gençleştirmelerin gözle görülür duruma geldiği bildirildi.

İlgili şeflik tarafından yapılan açıklamaya göre “Nurhak ilçesi, Kullar ve Tatlar beldesindeki 1814 Ha ‘lık bozuk Ardıç sahasının 785 Ha ‘lık alanında ocak ekimleri yapıldı. Hektara 1000 adet ocak açılarak yapılan çalışmada, rehabilitasyona konu sahaya 1 ton ardıç tohumu ekilerek çalışma tamamlandı. Öncelikle yöre halkının isteği ve katkıları ile, dikenli tel ile çevrilerek her türlü usulsüz faydalanmadan kurtarılarak sahalar koruma altına alındı.”

 

Ardıç kuşları da düşünüldü…

 

Rehabilitasyon çalışmalarının ardıç kuşları için de bazı çalışmalar yapılarak desteklendiği ve örnek teşkil etmesinin umulduğu belirtilen açıklamada “iyileştirme çalışmaları Ardıç kuşlarını bölgeye çekebilmek amacıyla yapılan su havuzları çalışmasıyla da desteklendi. Nurhak ilçesindeki bozuk Ardıç sahalarında Ardıç kuşlarını sahaya çekmek maksadıyla plastik kaplar kullanılarak sulama havuzları yapıldı. Sulama havuzu yapmak için ilk önce Plastik kapların ebatlarında çukurlar açıldı, bu çukurlara yanmamış hayvan gübresi bırakıldıktan sonra plastik kaplar çukurlara yerleştirildi. Kuşların daha rahat su içmelerini sağlamak amacıyla da plastik kaplar içine taş ve dal yerleştirildi. Ardıç kuşları su içmesi için düzenlenen plastik kaplardan su içtikten sonra en yakın yerlere dışkılarını yapmaktadır. Kuşların dışkılarının içinde daha önce yedikleri ardıç tohumları sahaya yayılmaktadır. Bu tohumlar  ,kuşun kursağında ve taşlığındaki salgılarla çimlenme engelinden kurtulmakta ve çimlenme yeteneği kazanmaktadırlar. Kuşların dışkıları vasıtasıyla çevreye yayılan ardıç tohumları toprakla buluşarak çimlenmekte ve ardıç fidanlarının yetişmesi sağlanmaktadır. Bu deneme amaçlı yapılan çalışmada   250 adet plastik kap kullanılmış olup,250 hektarlık alanda çalışma tamamlanmıştır” şeklinde bilgilere yer verildi.

 

(OGM)

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com