Mars'ın 'kayıp' mineralleri !
NASA, Ağustos ayında Phoenix (Anka Kuşu) adlı aracının Marsta su bulunduğuna dair kanıtları ilk kez olmak üzere doğruladığını duyurdu.
Mars keşif uydusu Orbiter'ın bulduğu karbonatlı minerallerin, gezegenin en azından bir bölümünün yüksek oranda asit içeren suyla kaplı olmadığını gösterdiği düşünülüyor.
BBC bilim muhabiri, uydunun ve gezegene indirilen araçların, daha önce geçtiği fotoğraflar ve verilerin, gezegende hayat oluşmasına ters bir ortamın olduğu hissini uyandırdığını söyledi.
Phoenix ile bağlantı geçen Kasım ayında kesilmişti |
Mars'ta olası hayat izlerinin doğrulanabilmesi içinse gezegenin yüzeyinde geçmişteki ya da mevcut mikropları inceleyecek özel araçların gönderilmesi şart.
Hem Amerikalı hem de Avrupalı uzmanlar, halihazırda Mars operasyonlarını ertelemiş durumda. Bu nedenle, gerekli deneylerin yapılmasının yıllar alacağı belirtiliyor.
Gezegene gönderilen uzay aracı Phoenix beş ay boyunca dünyaya önemli bilgiler göndermesinin ardından Kasım ayında misyonunu tamamlamıştı.
Mars'ta su var mı?
Amerikan uzay ajansı NASA, Ağustos ayında Phoenix (Anka Kuşu) adlı aracının Mars'ta su bulunduğuna dair kanıtları ilk kez olmak üzere doğruladığını duyurdu.
Bilim adamları bir kaç yıldır Mars'ta buz olduğunu biliyorlardı.
Phoenix uzay aracı bu buzun karbondioksitten mi sudan mı oluştuğunu tespit etmek üzere gezegene gönderilmişti.
Yüzeyden alınan numuneler, aracın içinde suya dönüştü.
Projede yer alan bilim adamlarından William Boynton, bu testlerle Mars suyuyla ilk kez temas edilmiş olduğu yorumunu yaptı.
Ancak bilim adamları bunun bir zamanlar gezegenin yüzeyinde suyun sıvı halinde bulunduğu anlamına gelmediğini söylüyorlar.
Bağlantının kesilmesi üzerine görevinin sona erdiği açıklanan uzay aracı, gezegenin kuzeyindeki daha önce incelenmemiş bir bölgesine inmek için 680 milyon kilometre yol kat etmişti.
(bbc)