Çatılar bahçe oluyor…
Ondugreen uygulaması kentlerde yeni bitkisel alanlar oluşturuyor.
Çatılar bahçe oluyor…
ONDUGREEN SİSTEM
Hava kirliliği birçok kentin temel sorunu. Giderek çoğalan yüksek yapılar, hava sirkülasyonunu engelleyerek, kirlilikle birlikte havanın ısınmasına da neden oluyor. Kentlerde ve endüstri alanlarında su kullanımı artıyor, betonlaşma sonucu yağmur suyunu emecek toprak alanların azalıyor. Kentlerin atık su sistemleri yetersiz. Çözüm, yitirilmiş olan bitkisel alanların yeniden üretilmesi. Çatıların bitkisel alanlara dönüştürülmesi. Onduline Avrasya A.Ş Çatı bahçeleri konusunda geniş üretim ve uygulama deneyimine sahip olan uzman kuruluş Zinco ingenieurwerkstatt + Gruendachsysteme’nin ürün ve uygulama sistemlerini Türkiye’ye getirdi. Ve uygulamalarına başladı.Düz veya eğimli çatıların bitkilendirmesinde Ondugreen sistemden başarılı sonuçlar alınıyor. Meydan Alış-veriş merkezi ve Levent Kalyon’da ve pek çok yerde Ondugreen uygulandı
Neden Ondugreen sistem ?
Atık su miktarı azalır
Yeşil çatı tasarımında seçilen sistemin özelliklerine göre çatıdan atılması gereken su miktarından %90’a kadar tasarruf etmek mümkündür.
Bu suretle, yapıda veya şehir şebekesinde kullanılan atık su boruları daha az yüklenir. Aynı çapta boru ile daha çok birime hizmet verilebilir veya daha küçük boru çapları kullanılarak malzemeden tasarruf sağlanır.
Havadaki toz oranı düşer
Yeşil çatılar, atmosferde bulunan toz partiküllerinin filtre edilmesine yardımcı olur. Nitratlar gibi havada veya yağmur sularında mevcut olan ve çevreye zarar veren maddeler emilerek toprağa iletilir.
Çevre gürültüsü azalır
Yeşilliklerle kaplanan yüzeylerin yansıttıkları ses miktarı, diğer çatı yüzeylerine göre 3 desibel daha düşüktür. Ayrıca çatıdan yapı içine ulaşan gürültü de 8desibel azaltılabilir. Hava limanları, otoyollar gibi gürültülü bölgelerin yakınında bulunan yapılar için önemli avantaj sağlar.
Yeni kullanım alanları elde edilir
Çakıl kaplı teras çatıların yerine, bitki alanlarıyla kombine edilmiş yaşanabilir dış mekanlar elde edilebilir. Şehir merkezleri gibi doğal ortamların yok veya çok kısıtlı olduğu çevreler için çatılar, bahçe fonksiyonu görebilecek tek yapı bölümüdür.
Çevrenin iklim özellikleri değişir
Bitkilerin nefes alma özellikleri oksijen miktarının artmasına neden olur. İnşaat ve trafik yoğunluğu yüksek şehir bölgelerindeki çatıların yeşillendirilmesiyle, hava temizliği sağlanır. Daha çok yağış alan, yazları daha serin kalan yaşanabilir çevreler meydana gelir.
Çatının ısı yalıtımı artar
Yeşil çatılar ısı yalıtırlar. Polistiren köpüğü ile takviye edilmiş bazı yeşil çatı tipleriyle, çatının ısı yalıtım kapasitesinde %50’ye varan artışlar sağlamak bile mümkündür. Daha iyi ısı yalıtımı ise ısıtma ve soğutma enerjilerinden tasarruf demektir
Su yalıtımının daha uzun ömürlü olması sağlanır
Yeşil çatı sistemi, kışın dondurucu soğukların yapıya etkimesine engel olur, yazın yapı kabuğunun ısınmasını önler.
Bu suretle su yalıtım malzemeleri hem aşırı ısı farklarından, hem de zararlı ultraviyole ışınlarından ve mekanik darbelerden daha iyi korunur, daha uzun süre görev yapabilirler.
Doğal ortamlar oluşturur
Ortak yeşil alanların yetersiz olduğu günümüzün kentlerinde açıkça hissedilen doğal ortam eksikliği, çatıların yeşillendirilmesiyle önemli ölçüde giderilebilir. Mevcut kent dokularına yapılabilecek en olumlu katkı, kent yapılarının çoğunlukla estetikten yoksun çatılarına, doğanın güzelliklerini getirmektir.