Gaziantep Belediyesi Çimden Elektrik Üretiyor

Gaski nin her gün biyogaza dönüştürdüğü 4-5 ton çimden 700 kilovat elektrik üretiliyor.

 

 

Gaziantep Belediyesi Çimden Elektrik Üretiyor

 

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (Gaski) Genel Müdürlüğü, Atık Su Arıtma Tesisi'nin Bahçesindeki Çimlerden Elektrik Üretiyor. Gaski'nin Her Gün Biyogaza Dönüştürdüğü 4-5 Ton Çimden 700 Kilovat Elektrik Elde Ediliyor. 

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü, Atık Su Arıtma Tesisi'nin bahçesindeki çimlerden elektrik üretiyor. GASKİ'nin her gün biyogaza dönüştürdüğü 4-5 ton çimden 700 kilovat elektrik elde ediliyor.

Tesisin 50 dönümlük bölümünde ekili çimlerin biçilen kısımları, önce çamur çürütme tanklarında metan gazına (biyogaz) dönüştürülüyor. Ardından bu gaz, atık çamurdan ortaya çıkan biyogaz ile kojenerasyon sisteminde yakılarak elektrik üretiliyor. GASKİ'nin her gün biyogaza dönüştürdüğü 4-5 ton çimden 700 kilovat elektrik elde ediliyor.

Yaklaşık 21 aydır, Atık Su Arıtma Tesisi'nde çıkan çamurları çürüterek biyogaz elde eden ve bu gazı kojenerasyon sistemine tabi tutmasının ardından elektrik enerjisi üreten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bir ilke daha imza attı. Kojenerasyon ile ürettiği elektrikle tesisin 150 bin YTL'lik elektrik gereksinimini karşılayan GASKİ, hergün bu çamurla birlikte 4-5 ton biçilmiş çimi de çürüterek metan gazı elde ediyor. Çürütme tanklarında çamurla birlikte çürüyen çimlerden her gün yaklaşık 700 kilovat elektrik elde ediliyor. Bu elektrik tesisin enerji ihtiyacının karşılanmasında da kullanılıyor.

GASKİ Genel Müdürü Fahrettin Uslusoy, çamur tankları içinde arıtma tesisinden çıkan çamurları çürüttüklerini, bu işlem esnasında yanıcı ve yakıt değeri yüksek metan gazı elde ettiklerini söyledi. Nisan ayından buyana ilgili daire başkanının önerisi üzerine tesisin bahçesindeki 50 dönümlük alandaki çimin biçilen kısımlarını da çürütme tanklarında beklettiklerini ve bu sayede biyogaz elde ettiklerini anlatan Uslusoy, çimin metan miktarı fazla olan bir bitki olduğunu belirtti. Uslusoy, şöyle dedi:

"Atık Su Arıtma Tesisi'nin bahçesinde 50 dönüm çim alanı var. Buradaki çimleri değerlendirdik. Her gün 4-5 ton çim çıkıyor. Biçilen çimleri, çamur çürütme tanklarına bırakıp metan gazı elde ettik. Ortaya çıkan gazı da kojenerasyon sisteminde elektriğe dönüştürüyoruz. Kojenerasyon sayesinde 21 aydır 10 milyon 160 bin kilovat elektrik ürettik. Ürettiğimiz elektrik, tesisin elektrik ihtiyacının neredeyse tamamını karşılıyor. Her gün çamurdan ürettiğimiz 25 bin kilovat elektriğin yaklaşık 700 kilovatı çimlerden üretiliyor diyebilirim. Çimin metan oranı, atık sudan elde edilen çamurdan daha fazla. Atık sulardaki metan oranı yüzde 60 iken, bu oran çimde yüzde 75'i buluyor. Bu çimleri küçük miktarlar halinde ve sistemin işleyişini aksatmayacak şekilde çürütüyoruz. Tabii bizim çamur çürütmedeki esas amacımız dezenfeksiyon yapmak. İlave olarak bu çimleri de bu yöntemle enerjiye dönüştürmüş oluyoruz."

Uslusoy, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile bir görüşme yaptıklarını ve yakın zamanda şehrin değişik yerlerindeki park ve bahçelerden biçilen çimleri de burada biyogaza dönüştüreceklerini sözlerine ekledi.

GASKİ, 21 aydır kullandığı kojenerasyon sistemi sayesinde bugüne kadar 10 milyon 160 bin kilovat elektrik üretti. Atık Su Arıtma Tesisi'nin aylık 150 bin YTL'yi bulan elektrik tüketimi kojenerasyondan karşılanıyor. Belediye bu sayede bugüne kadar 1.6 milyon YTL tasarruf sağladı.



(CİHAN) 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com