Konutta büyük gölet yarışı

Bazı projelerde su bitkileri, balıklar ve faydalı bakterilerle doğal su temizlemesi sağlanarak, kendi içinde bir ekosistem oluşturuyor.

Konutta büyük gölet yarışı

İlk olarak Bahçeşehir ve Kemerburgaz’la başlayan göletli proje akımı, son üç yılda yeni konut projelerinin vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. İrili ufaklı yüzlerce projede yer alan bu dev boyutlu yapay göletlerde, sandal sefaları yapılırken, yüzülüp, balık tutulabiliyor.

Ördek, pelikan gibi hayvanlar beslenerek, doğal bir ortam yaratılmaya çalışılıyor. Uygulamaya konulan projeler arasında en büyük gölete Sinpaş’ın Samandıra’da gerçekleştirdiği Lagün projesi sahip bulunuyor. Bunu, aynı kuruluşun Halkalı’daki Bosphorus City ve Bursa’daki Ottomanors projeleri izliyor. Bahçeşehir, Kemerburgaz’daki Kemer Country, İstanbul İstanbul, Merit Life Göl Konakları, Göktürk Evleri, İdealist Kent ve Pelican Hill de en büyük gölet alanına sahip projeler arasında yer alıyor.

İstanbul’un merkezinde yaşanan arsa sıkıntısının şehir dışına kaydırdığı konut projelerini cazip hale getirmek için uygulamaya konulan yapay göller, hızla yaygınlaşıyor. İlk olarak Bahçeşehir ve Kemerburgaz’la başlayan göletli proje akımı, son üç yılda peş peşe geliştirilen konut projelerinin vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. İrili ufaklı yüzlerce projede yer alan bu dev boyutlu yapay göletlerde, sandal sefaları yapılırken, yüzülüp, balık tutulabiliyor. Ördek, pelikan gibi hayvanlar beslenerek, doğal bir ortam yaratılıyor.

Yüzde 20'ye varan fark
Yapay göller, projelerde mimarlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Maliyetinin yüksek olması da projelerdeki yapay göl modasını etkilemiyor. Projelerinde yapay göl tercih eden firmaların maliyeti ortalama yüzde 5 oranında artıyor. Yapay göllerin metrekare maliyeti de 500 YTL ile 700 YTL arasında değişiyor. Bu farkı da göletin derinliği, peyzaj, suyun akıntılı olması, şelale gibi faktörler etkiliyor. Projelerin peyzajında önemli rol oynayan göletlerin, farklı yerleşim ve plan kurgusuna sahip konutlardan da görülebilmesine özen gösteriliyor. Ancak bazı projelerde göl manzarası olan konutlardan yüzde 5 ile yüzde 20 arasında değişen şerefiye talep edilebiliyor. Bu şerefiye farkını da, göletin konumu, duruşu, kaçıncı kattan izlendiği, uzaklık gibi faktörler oluşturuyor.

Ekosistem oluşuyor
Göletli projelerde, sudan kaynaklanan bakteri, kurbağa, sinek gibi unsurların üremesini engellemek için de bazı önlemlerin alınması gerekiyor. Göletlerin temizliği de proje özelliğine göre değişiyor. Bazı projelerde su bitkileri, balıklar ve faydalı bakterilerle doğal su temizlemesi sağlanarak, kendi içinde bir ekosistem oluşturulurken, bazı projelerde arıtma ve otomatik temizleme sistemleri kuruluyor. Düzenli olarak bakım ve ilaçlama yapılması gerekiyor. Kurbağalar için larvayla beslenen ördeklerle önlem alınabiliyor. Yapay göllerin yer aldığı projeler, su tasarrufuna da özen gösteriyor. Mevcut yer altı sularının gölet suyu olarak kullanımı, yağmur suyunun depolanması gibi yöntemlerle su kullanımı en aza indiriliyor. Bu şekilde yazın buharlaşan suyun, karşılanması öngörülüyor.

29 Bin metrekare
İstanbul’da gerçekleştirilen göletli projeler arasında Sinpaş GYO, ön plana çıkıyor. Sinpaş’ın Samandıra’da gerçekleştirdiği Lagün projesinde 178 bin metrekare yerleşim alanında, 29 bin metrekare gölet alanı bulunuyor. Uygulamaya yeni konulan Bosphorus City projesinde ise 26 bin metrekarelik gölet alanıyla İstanbul Boğazı Halkalı’ya taşınıyor. Bursa’da yer alan Ottomanors projesinde ise 27 bin metrekare gölet alanı bulunuyor. Bu projeleri Bahçeşehir, 22 bin, Kemerburgaz’daki Kemer Country’nin 20 bin, İstanbul İstanbul Projesi’ndeki 15 bin, Merit Life Göl Konakları ve Göktürk Evleri’ndeki 9 bin metrekarelik göletler takip ediyor. Hektaş İnşaat’ın İdealist Kent’te 6 bin 500, KKG Grup’un Pelican Hill Malikaneleri’nde 2 bin, Eren Talu’nun F2 Evleri’nde 5 bin, Aktürk Yapı’nın Rapsodi Evleri’nde toplam 4 bin 225, Buket-Akyapı’nın Laleşehir Konakları’ında toplam 650 metrekarelik gölet yer alıyor. Bunların dışında Dumankaya’nın Minimal, Mimart Yapı’nın Armina Evleri, A.Yıldırım’ın MilleniumPark, Dap Yapı’nın Şelale Premium, Alyans İnşaat’ın Taşoluk Bahçeli Konakları, Ant Yapı’nın Antrium Residence projelerinde de göletler dikkat çekiyor.

Su sıkıntısında depo görevi üstlenecek
HEKTAŞ İnşaat Şirketler Grubu’nun TOKİ iştiraki Emlak Konut A.Ş. ile birlikte hayata geçirdiği İdealist Kent’te 6 bin 500 metrekare büyüklüğünde gölet yer alıyor. Göletin olası su sıkıntılarına karşı proje için büyük bir su deposu vazifesi göreceğini söyleyen Hektaş İnşaat Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Ekşi, "Müşterilerimizin yaşadıkları mekanda doğayla iç içe olmalarını, yemyeşil bir alanda, büyük bir gölette balık tutmanın ve beslemelerini, göl kenarında bisiklet ve yürüyüş parkurlarını kullanmalarını istedik" diye konuştu.

Boğaz’da sandallarla ulaşım sağlanacak
SİNPAŞ GYO’nun projelerinde suyu görselliğin ötesinde, kullanıcıların yaşantısına aktif olarak katılabilecek fonksiyon larla tasarladığını söyleyen Sinpaş GYO Proje Koordinatörü Jülide Kazas, "Doğal gölet konseptini içeren Lagün-Samandıra projemizde, 29 göl ile bir su coğrafyası oluşturuldu. Burada, su bitkileri ve faydalı bakterilerle doğal filtrasyon sağlanarak, bir ekosistem oluşturuldu. Bosphorus City’de ise, 720 metre uzunluğundaki boğazda 2 boğaz köprüsü yer alıyor. Projede ulaşımı İstanbul’a has sandallar sağlayacak" dedi.

Sürekli bakım ve ilaçlama yapıyor
Meritlife Göl Konakları projesindeli gölet ve şelalelerin 9 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu aktaran A-Z Yapı Pazarlama ve Satış Koordinatörü Nesrin Göken, "Göletlerin temizlenmesi, bakteri üretmemesi için sürekli bakım ve ilaçlama yapılıyor. Gölette kullanılan su, arıtma sistemi ile sağlanıyor. Su arıtmadan geçirilerek tekrar kullanılıyor" dedi. Göken, manzaraya sahip dairelerin fiyatının yükseldiğini belirterek, "Aradaki fark şerefiye farkı olarak şekilleniyor" dedi.

Pelikanlar yaşayacak
Pelican Hill Malikaneleri’nde toplam 25 bin metrekarelik alana konumlandırılan Pelican Hill Spor Sağlık ve Yaşam Merkezi’nin içinde 7 adet irili ufaklı göl bulunduğunu söyleyen KKG Group Yönetim Kurulu Üyesi Metin Gül "Göletler toplam 2 bin metrekare büyüklüğünde. Göletlerin içinde projenin ismine uygun olarak pelikanlar yer alacak. Göletler birbirlerine şelalelerle bağlanacak, asma köprüler bulunacak" dedi. Gül, Pelican Hill Residence’de sosyal alandan ayrı olarak bin metrekare büyüklüğünde göletli bir alan bulunduğunu da belirtti.

 

 

 

(Hürriyet)

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com