Başka bir türü yok ! Ginkgo biloba…
Ginkgo biloba, koyu yeşil yapraklanmaya sahip bir fon önünde tek başına kullanılabilecek harika bir bireydir.
Başka bir türü yok ! Ginkgo biloba…
Botanik olarak koniferlere bağlı olsa da, onlara hiç benzemeyen ve kışın yaprağını döken bir ağaçtır. Ginkgo biloba’ya yaprak döken ağaçlar kategorisinde de yer verilmiştir
Yüksekliği 15m ve daha üzeridir. Erkek bireyler dik duruşlu, dişiler ise daha yayvan formludur. Erkek bireyler aynı zamanda dişilere oranla daha da gürdür. Yaprakları çok özeldir; ortası v şeklinde oyulmuş yelpaze şeklindedir. Yazın açık yeşil olan yapraklar, sonbaharda dökülmeden hemen önce harika altın sarısı bir renk alır. Sarı meyveleri kiraz büyüklüğündedir; Kasım - Aralık gibi düşerler; etlerinin kötü bir kokusu vardır.
Ginkgo biloba, koyu yeşil yapraklanmaya sahip bir fon önünde tek başına kullanılabilecek harika bir bireydir. Bu fon sayesinde, görkemli sonbahar renkleri gerçek etkisini yaratabilecektir. Kireçli de dahil her çeşit toprakta rahatlıkla yetişir, fakat derin ve serin toprakları tercih eder.
Mabet ağacı (Ginkgo biloba), günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır.. Botanikçilerce, bitkiler (Plantea) alemi içindeki ayrı bir bölümde (Ginkgophyta) değerlendirilir. Bu bölümün içinde tek bir sınıf (Ginkgoopsida), sınıfın içinde tek bir takım (Ginkgoales), takımın içinde tek bir familya (Ginkgoaceae), familyanın içinde de tek bir cins olarak Ginkgo ve bu cinste de tek tür olarak Ginkgo biloba bulunmaktadır. Geçmişte Spermatophyta veya Pinophyta bölümlerine yerleştirilmişse de bugün yukarıda belirtilen tanımların daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bilinen yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden biridir. Ginkgo biloba, açık tohumlular (gymnospermae) olarak anılan, başka bir deyişle tohumları bir meyve tarafından koruma altında olmayan bir ağaç türüdür (açık tohumluların tersi: kapalı tohumlular(angiospermae)).
Uzun süre, yabani ginkgo soyunun tükenmiş olduğu düşünülmüşse de, bugün Doğu Çin'deki Zhejiang eyaletindeki Tian Mu Shan milli parkında en az iki küçük alanda yabani ortamda da yetişmekte olduğu anlaşılmıştır. Ancak bu bölgenin bin yılı aşkın süredir insanlarca iskan edilmiş olduğu göz önüne alındığında, buralardaki ginkgoların ne derece yabani, ve ne derece bölge halkınca terbiye edilmiş türler olduğu tartışmaya açıktır.
Ginkgo biloba ülkemizde de fidan üreticileri tarafından üretilmekte, nadirde olsa peyzaj uygulamaları ve parklarda kullanılmaktadır. Görmek isteyenler için Sarıyer Yeniköy’deki parkta iki adet boylu ginkgo biloba var.