Çok ilginç !.. Çiçekler böceklere el sallıyor !
Arılar,salınan çiçekleri çekici buluyor...
Bilim adamları, çiçeklerin yanlarından geçen böceklerin dikkatini çekmek için onlara "el salladığını" ortaya çıkardı.
Arı ve bazı sinek türleri, salınan çiçekleri daha çekici buluyor.
Bu bulgu çiçeklerin çoğunun hafif rüzgarda bile neden salındıklarını açıklamanın yanı sıra, polen taşıyıcı böcekleri çekmek için kullandıkları ve şu ana kadar bilinmeyen bir "numaralarını" da ortaya çıkardı.
Bilim adamları bu bilgiye, Galler sahilindeki salkım çiçeği olarak bilinen bir doğal bitkiyi inceleyerek ulaştılar.
Evrimsel Biyoloji Dergisi'nde (Journal of Evolutionary Biology) yayımlanan rapora göre, böcekler hareket halindeki çiçeklere daha fazla konuyor, ayrıca bu çiçekler daha fazla tohum veriyor.
Bu çiçek türleri, daha hareketsiz olan bitkilere göre yalnızca sayıca değil, tür olarak da daha fazla böcek çekebiliyor.
Biyologlar çarpıcı renk ve kokulara, detaylı desenleri olan taç yapraklara ve nektara sahip olan çiçeklerin, arı ve sinek türleri gibi polen taşıyıcı böcekleri daha fazla cezbettiklerini zaten biliyordu.
Ancak şu ana kadar rüzgarda salınmanın da böceklere benzer bir işaret gönderdiği bilinmemekteydi.
'Doğum günü gözlemi'
Galler'deki Aberystwyth Üniversitesi'nden John Warren, kızının doğum günü sırasında plajda uzanmışken, salınan çiçekleri gördüğünü ve bunların böylesine korunaksız bir habitatta yaşamalarına ve zarar görme riskleri olmasına rağmen, neden bu kadar uzun sapları olduğunu merak ettiğini ve araştırmasının da bu aşamadan sonra başladığını söylüyor.
John Warren bu gözleminin ardından, daha önce yapılan araştırmaları incelediğini ve bulduğu tek şeyin "saçma" olarak nitelediği, "böceklerin hareket algılamasının zayıf olduğuna" dair bilgi olduğunu söyledi.
Warren meslektaşı Penri James ile beraber Latince adı "Silene Maritima" olan ve korunaksız bir sahilde yetişen salkım çiçeği türünü incelediklerini kaydetti.
Deneyin yöntemi
Ekip 300 tane özel yetiştirilmiş ve değişik kök uzunluklarına sahip çiçeği gözleyerek, rüzgarda ne kadar hareket ettiklerini, kaçar tane böceği ne kadar süreyle çektiklerini ve ne kadar tohum verdiklerini inceledi.
Deney sonucunda uzun ve ince saplı çiçeklerin, kısa ve kalın saplı çiçeklere oranla rüzgarda daha fazla salındıkları ve daha fazla polen taşıyıcı böcek çekebildikleri ortaya çıktı.
John Warren bununla beraber çiçeklerin evrimsel bir değişimle karşı karşıya olduklarını da ekledi.
Warren az salınan çiçeklerin böcek çekemediğini, çok salınan çiçeklerin de böceklerin konmasına müsait olmadığını, doğru oranda salınan çiçeklerin böcekleri çekmede daha başarılı olduklarını söylüyor. (BBC)