Fitoterapik bahçeler… Hastane bahçeleri için !..
Bitkisel özellikleri hastane peyzajında kullanmak,yeni bir yaklaşım.
Fitoterapik bahçeler… Hastaneler için !..
Bitkilerden yeterince yararlanabiliyor muyuz? Güzel bir bahçe bize sahip olduğundan da fazlasını verebilir mi? Bir peyzaj mimarı doğru bahçe düzenlemesiyle hastalıkların tedavisinde bile rol oynayabilir mi?
Bitkisel özellikleri hastane alanlarında kullanmak, hasta odaklı tedavide dış mekanı tedavinin içine katmak, modern tıp bilimi için yeni bir yaklaşım. ABD’de tedavi bahçesi peyzajı henüz yolun başında ve peyzaj mimarlığı alanında yeni bir uygulama olarak kabul görüyor. ABD’de Legacy Sağlık Sistemleri adlı firmada bahçe terapisti olarak görev yapan Teresia Hazen, tıpkı peyzajda uzmanlaşma gerektiren diğer alanlarda olduğu gibi, gerçekten iyileştiren ortamlar yaratılabilmesi için standartlar ve kurallar getirilmesi gerektiğini söylüyor.
Bir tedavi bahçesi nasıl olmalı?
En önemli özelliklerden biri, insan-bitki ilişkisini sınırları içinde mümkün olduğunca fazla sağlayarak beş duyuya hitap etmek.
Bir hastane bahçesinde ya da tedavi amaçlı düzenlenen bahçede bankların ya da oturma gruplarının yürüyüş yolu üzerinde ya da yakınlarında olmaması gerekiyor. Hazen’a göre her şey rahat ve güven verici olmalı.
Bitkilerin ekileceği saksıların boyutu binanın boyutuyla orantılı olmalı. Ayrıca saksılar çok su isteyen, verimli bitkilerin yetişmesine ve daha seyrek sulanmasına izin verecek şekilde geniş olmalı.
Bir tedavi bahçesi, üzerinde uğraşıldığını ve bakım yapıldığını göstermeli. Ölü bitkilerin en kısa zamanda toplanmaları şart. Kanser tedavisi gören bir hastanın en son görmek isteyeceği şey ölü bir bitkidir.
Alan ve binanın büyüklüğü elverdiği ölçüde büyük gölge ağaçları dikilmeli.
Bahçenin dört mevsim kullanıma hazır olması gerekir. Bitki ve bahçe elemanları seçilirken yağmur, kar ve rüzgarla olan ilişkileri göz önünde bulundurulmalı. Kış bahçesi tasarımında daha çok sayıda dekoratif unsur ve çeşitli bitki kullanılabilir.
Bahçenin güvenlik ve gece kullanımı için aydınlatılmış olması gerekir.
Bir peyzaj mimarı böyle bir bahçe uygulaması yaptıktan sonra, bahçeyi kullanacak hastane ya da bakım personeline alanı yeni aktivitelere göre kullanmak konusunda teşvik etmeli.
Bir tedavi bahçesinin en şifalı unsuru bitkilerdir. Böyle bir bahçede tavsiye edilen oran yüzde 70 bitki ve yüzde 30 sert elemandır. Bitkilerin sıklıkla dikilmiş olması ve her mevsim yeni bitkiler dikilmesi gerekir. Sık rastlanmayan, nadir türler kullanmak hasta tarafından fark edilecektir. Ancak çoğunlukla bilinen bitkileri kullanarak bir travma ya da birçok stres faktörüyle uğraşan hasta ve yakınlarının algısını fazla yeni bilgiyle zorlamamış olursunuz.
Bölgeye ait materyalleri sıkça kullanmak başka şehirlerden gelen kişiler için bile bir yerellik hissi yaratarak güven verir.
Bir tedavi bahçesinde aidiyet, evinde olma duygularını vermesi ve güzel olması, diğer ana tasarım unsurlarının önüne geçer. Tedavi bahçeleri basit, bütünlük içinde ve kolay algılanabilir yerler olmalılar.