Ağaçlandırma badem, ceviz ve fıstık üretimini patlattı

En çok fıstık çamı(pinus pinea) tercih ediliyor.

Ağaçlandırma badem, ceviz ve fıstık üretimini patlattı

Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ağaçlandırma faaliyeti tarımsal ekonomiye yaradı. Erozyonu önlemenin yanı sıra kar etmek isteyen bir çok il badem, ceviz ve çam fıstığı ormanları oluşturdu. Elazığ’da damla sulama sistemiyle 15 hektarlık arazide badem üretimi başlatılırken, Marmara Bölgesi’nde birçok köy zeytin yerine çam fıstığı ekmeye başladı.

Özel ağaçlandırma alanlarına, ceviz, badem ve fıstık çamı ekilmesi başta orman köyleri olmak üzere Türkiye’nin bir çok ilinde alternatif geçim kaynağı haline geldi. Kozalaklı olarak tonu 10 bin YTL’ye alıcı bulan çam fıstığı üretimi bin 200 tona çıkarken, zeytin üretimiyle bilinen Marmara’nın ilçelerinde pek çok köy fıstık çamı üretmek için harekete geçti. Bursa’nın Karacabey ilçesinde de gelecekte bin 200 hektar fıstık çamı sahasından orman köylüsü önemli bir gelir kaynağına sahip olacak. Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde de 1565 dekar ceviz ormanı ve 17 bin 600 dekar fıstık ormanı oluşturulması planlanıyor. Böylece bölge insanı için cevizden 1 yılda 750 milyar, fıstıkçamından 4 milyon 200 bin YTL yıllık gelir sağlanması amaçlanıyor. Üreticiye aylık bin YTL gelir getiren ceviz üretimi de rağbet gören diğer ürünler arasında yer alıyor. Türkiye’nin pek çok ilinde ceviz üretim çalışmalarına hız verildi. Tonu 6 bin euro’ya alıcı bulan bademde de her yıl üretim artıyor. Çevre Bakanlığı’nın ağaçlandırma kampanyası kapsamında son 1 yılda 4116 hektar alanda badem ağacı dikildi. Çiftçi badem, ceviz ve çam fıstığından buğday ve pirinç gibi ürünlere göre 5-10 kat daha fazla para kazanıyor

Elazığlılar badem üretimi için damla sulama sistemi kuruyor

MÜSİAD Elazığ Bölge Başkanı İbrahim Gök, vasıfsız orman arazilerinin özel sektör eliyle ağaçlandırmaya açılmasıyla Anadolu’daki bir çok ile önemli bir geçim kaynağı sağlandığını söyledi. MÜSİAD Elazığ şubesi olarak ağaçlandırma seferberliğine badem ormanları projesiyle katılacaklarını dile getiren Gök,

"Biz Elazığ’da 15 hektar alanda badem fidanı dikeceğiz. Böylece bir yandan erozyonla mücadele edilirken diğer yandan üreticiye yeni bir gelir kapısı açmış olacağız. Proje kapsamında damla sulama sistemi kuracağız. Bademlerin yetişmesi için dekar başına 7 bin 500 YTL de harcama yapacağız" diye konuştu.

10 yıl sonra Kelkit Havzası ceviziyle bilinecek

Tokat Valisi Recai Akyel, Tokat, Sivas, Gümüşhane ve Giresun illerini kapsayan Kelkit Havzası’nın yüksek bölgelerinde ceviz üretimi için düğmeye bastıklarını söyledi. Bu yıl içerisinde ceviz fidanlarının dikimine başladıklarını dile getiren Vali Akyel,

"Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Kelkit Havzası ceviziyle ünlü bir bölge olacak" dedi. Ceviz üretimi için tarım bakanlığı ortaklığında girişimcilere destek verdiklerini kaydeden Akyel, ceviz üretiminin bölge ekonomisi ve erozyonla mücadele açısından son derece faydalı olduğunu belirtti. Kelkit Havzası’ndaki 320 km’lik alanın nerdeyse tamamına ceviz ekmeyi planladıklarını anlatan Akyel, kaynak bulmaları halinde her yıl yeni fidanlar ekileceğini söyledi.

Kelkit Havzası’nda ilerleyen yıllarda 100 bin ton ceviz üretmeyi hedeflediklerini anlatan Akyel, şunları kaydetti: "Hedefimize ulaşmak için 10 yıllık süre içerisinde Niksar ilçesinde ceviz borsası oluşturulacak, Niksar’da ceviz kırma ve işleme tesisi kurulacak. Bölgede bulunan her ilçede en az 50 dekarlık kapama örnek bahçeler kurulacak.Yılda 100 bin adet aşılı fidan üretimi yapacak tesis altyapısı oluşturulacak."

50 hanelik köy 250 bin YTL’lik fıstık sattı

Türkiye’nin çam fıstığı üretiminin yüzde 50 yakınını işleyen Kermes Tarım’ın sahibi Önder Özdemir, üzümüyle ünlü Tekirdağ’ın Şarköy ilçesinde sadece bir köyden 80 ton kozalak satın aldığını söyledi. Bunun karşılığında bölgeye 250 bin YTL ödeme yaptığını ifade eden Özdemir, "Köy muhtarları köylüden kozalakları topladı. Biz parayı muhtara ödedik. Muhtar da köylüye ödedi. Bu yıl çam fıstığı üreten 5 köy 700-800 milyar para kazandı. Şimdi buradaki köylü keşke zeytin ekmeseydik de çam fıstığı ekseydik diyor" dedi.

Çanakkale’den Bursa’ya kadar olan bölgede orman vasfını yitirmiş alanlarda çam fıstığı ekimi yapılabileceğini kaydeden Özdemir,

"Bugün İspanya 4-5 bin ton çam fistığı üretiyor. Bunun ekonomik karşılığı 100 milyon dolar. Bunun bizim insanımız için de bir ekonomik değer olması sağlanmalı" diye konuştu. Çam fıstığı ekim alanlarının artırılmasıyla firmalarının da yatırım ağını genişlettiğini dile getiren Özdemir, Kozak Yaylası’na yeni bir çam fıstığı işleme tesisi kurduklarını bunun için 5-6 milyon YTL’lik yatırım yaptıklarını sözlerine ekledi.

Bir yılda 4116 hektar alanda badem ağacı dikildi

Yıllık 40 bin ton üretim rakamına sahip badem; çerez, pasta, şekerleme, çikolata ve kozmetik sektörüne kadar bir çok alanda kullanılıyor. Bir dekar badem bahçesinden 4 binden 20 bin tona kadar ürün elde edilebiliyor. "Ağaçlandırma ve Erozyon Kontroüu Seferberliği Eylem Planı" kapsamında 2007 yılı sonunda orman fidanlıklarında 1 milyon 131 bin adet badem fidanı üretildi. Badem ekimi veya dikiminin yoğun olarak yapıldığı iller; Mersin, İzmir, Muğla, Balıkesir, Çanakkale, Adana, Kırıkkale, Edirne ve Ankara olarak sıralanıyor.

Çam fıstığının yıllık geliri 45 milyon dolar

İzmir, Balıkesir, Aydın ve Muğla yörelerindeki dağ ve yaylalarda yetişen çam fıstığının Türkiye’deki yıllık üretim miktarı bin 200 ton. Ege Bölgesi’nde birçok köyün geçim kaynağı olan bu ürünün en çok üretildiği bölgelerin başında Bergama’nın Kozak Yaylası geliyor. Bölgedeki 16 köy, geçimini bu üründen sağlıyor. Bölgedeki çam fıstığı işleme tesislerinde 300 civarında kişi çalışıyor. Türkiye’de çam fıstığı işleyen 20’ye yakın firma var. Son yıllarda fıstık işleyen firma sayısında ciddi artış görülüyor.

Firmaların kozalaklı çam fıstığını üreticiden alış fiyatı kilogram başına 25 YTL civarında. Türkiye’nin yıllık çam fıstığı geliri 40 ile 45 milyon dolar arasında değişiyor.

Üretici cevizden aylık bin YTL kazanıyor

Üretimin yurt içi tüketimi karşılayacak düzeyde olmaması nedeniyle büyük oranda ceviz ithalatı yapılan Türkiye’de talebin üretim ile karşılanabilmesi amacıyla son yıllarda ceviz konusundaki yatırımlarda artış dikkat çekiyor. Özellikle hazine ve bozuk orman alanlarının ağaçlandırma kapsamında kiralanmasının önünün açılması Türkiye’de büyük ceviz bahçelerinin kurulması için bir fırsat yarattı. 100 dekarlık bir bahçeden tam verim çağında bin 500 ağaçtan 75 ton kabuklu ceviz alınabiliyor. Bugünkü ceviz fiyatlarıyla bu üretimin finansal karşılığı 450 bin YTL. 5 dekar ceviz bahçesi olan bir köylünün 50 ağaçtan yılda 2.5 ton kabuklu ceviz alması mümkün. Şu anki fiyatlarla bu ürünün karşılığı 12 bin 500 YTL civarında Bu rakam aile bütçesine her ay bin YTL katkı anlamına geliyor. (Referans)

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com