Laleler için gen bankası…

Uzmanlar Türkiyeyi adım adım dolaşıyorlar...

Laleler için gen bankası…

 

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde yürütülen bir projeyle Türkiye'yi adım adım gezen uzmanlar doğada son kalan lale soğanlarını toplayarak gen bankası oluşturuyorlar.
Osmanlı döneminde Anadolu'dan Hollanda'ya götürüldüğü bilinen lale günümüzde Hollanda ile özdeşleşirken, Türkiye'de doğal olarak yetişen lale türlerinin bilinçsizlik nedeni ile yok olma ile yüz yüze olduğu belirtiliyor.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde TÜBİTAK desteği ile yürütülen ''Türkiye Florasında Bulunan Lale ve Sümbül Türlerinin Kültüre Alınması'' projesiyle, doğada bulunan lalelerin ve sümbüllerin korumaya alınarak ilerleyen yıllarda yapılacak ıslah çalışmalarıyla Türkiye'ye yeni lale çeşitleri kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanıyor.
Proje lideri Yasemin İzgi Saraç, ''Anadolu'ya Türklerle gelen ve buradan da Osmanlı döneminde Hollanda'ya giden lalenin'' yapılan bu çalışmayla yeniden eski önemine kavuşmasının hedeflendiğini söyledi.
Projenin 12 yıl süreceğini ve ilk diliminin 3 yılı kapsadığını ifade eden Saraç, ''TÜBİTAK tarafından desteklenen ve 12 yıl sürecek projeyle doğal lale türlerimize sahip çıkarak laleleri koruma altına alıp yok olmaktan kurtaracağız'' dedi. (aa)

 

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com