Tatlı su, Kuş Cenneti ne can verdi

İzmir Kuş Cenneti nde son 3 yıldır kuruyan sazlıklara 3-4 aydır saniyede 260 litre tatlı su verilmesi sayesinde, bölgede 10 yıldır kuluçkaya yatmayan yeşilbaş ördek türü görüldü.

Ege Üniversitesi (EÜ) Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, alana verilmeye başlanan tatlı su ile cennete ''can geldiğini'' bildirdi. Prof. Dr. Sıkı, İzmir Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Aziz Kocaoğlu ve İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) Müdürü Dr. Tamer Seyis'in yaptığı katkılarla 23 yıl sonra cennette böyle bir canlılık görüldüğünü belirterek, ''Bilim ve birlik doğada bu başarıyı getirdi'' dedi. İzmir Kuş Cenneti'nin tuzlu, tatlı, acı su sistemi, sazlıklar ve kuş türleriyle Türkiye'nin önemli bir çevre markası olduğunu anlatan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, şu bilgileri verdi: ''Son 3-4 ayda saniyede 260 litre tatlı suyun sazlıklara verilmesi, 3-4 yıldır kurak, çorak olan bölgeleri yeşilliklere bürüdü. 10 yıldır bölgede kuluçkaya yatmayan yeşilbaş ördek türü görüldü. Alaca karanlıkta ortaya çıkan yabani domuzlar dahi, sulak, rahat ve huzurlu bir ortamda yavrularıyla gündüz bölgede görülmeye başladı. Bundan sonra yaz kış sazlıklara aynı miktarda yeterli tatlı su verilmesi için çalışma yürüteceğiz.'' İzmir Kuş Cenneti'nin önemli simgelerinden biri olan flamingoların üreme alanlarında da düzenlemeye gidileceğini ifade eden Prof. Dr. Sıkı, 10-15 yıldır flamingoların kuluçkaya yattığı iki adada, rüzgar ve dalgalardan toprak aşınması yaşandığını kaydetti. FLAMİNGOLAR İÇİN KULUÇKA ADASI OLUŞTURULACAK Prof. Dr. Sıkı, 2006 yılında iki adada 10 bin 200 çift flamingonun kuluçkaya yattığının tespit edildiğini hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bu yıl, kuluçka adalarında 4 bin 500 flamingo çiftinin kuluçkaya yattığı gözlemlendi. Bölgeye hazırlanan bir proje ile 6 bin metre karelik toprak kuluçka adası oluşturulacak. Aziz Kocaoğlu bu projeyi çok önemsiyor. SİT kurulundan da onay çıkması durumunda projeyi hemen gerçekleştireceğiz. Bu kadar büyük çapta bir kuluçka adası, İzmir Kuş Cenneti'ni ve Türkiye'yi iftiharla dünya kamuoyuna tanıtacaktır. 238 kuş türünün yaşadığı, 65 türün kuluçkaya yattığı, 314 bitki türünün görüldüğü ve 3 kurbağa ile 17 sürüngen türünün tespit edildiği Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti, ''Uluslararası önemde, Türkiye'nin A sınıfı sulak alanlarından biri'' olarak değerlendiriliyor.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com