CHAMAECYPARIS (CUPRESSACEAE) Yalancı servi

CHAMAECYPARIS (CUPRESSACEAE)
Yalancı servi
Serin fakat iyi drene olan topraklarda yetişir.

CHAMAECYPARIS LAWSONIANA


   15-20 m yüksekliğindedir. Konik formlu gür ve büyük bir ağaçtır. yoğun yapraklanması, Thuja’nınki gibi yassıdır. Üretilmiş pek çok çeşidi, Chamaecyparis lawsoniana’nın yerine kullanılırken, günümüzde bu tür sadece rüzgar perdeleri ve yeşil fonlar oluşturmak amacıyla kullanılır. 
   Chamaecyparis lawsoniana’nın birbirinden farklı pek çok çeşidi vardır. burada, olgunlaştığında boyu 5 m’yi aşan ve kozalak ya da sütun formunda olan çeşitlerine yer verilecektir. Bodur çeşitleri daha farklılaşmış niteliklerde ve daha çok sayıdadır. Bu çeşitlere, konunun ikinci kısmında (orta ve daha altı gelişim gösteren ibreliler) değinilecektir.


YEŞİL YAPRAKLI ÇEŞİTLER


Chamaecyparis lawsoniana ‘Erecta Viridis’:


   6-8 m yüksekliğindedir. Altta genişleyen, konik formlu, dik sürgünlü, tüm sene boyunca açık yeşil olan, yassı pul yaprakları da yine dikey doğrultuda uzanan bir ağaçtır. kışın karın sürgünlerinde kalması deformasyona sebep olabileceğinden buna izin verilmemelidir. Ilıman iklimleri tercih eden bir ağaçtı.


Chyamecyparis lawsoniana ‘Pottenii’:


   5-7 m yüksekliğindedir. Konik formlu, oldukça dar yapıda ve yoğun, güzel bir çeşittir. Dokunulduğunda son derece yumuşak, tüyümsü görünümlü, ince ve hafif pul yapraklar çok açık yeşil renklidir. Yapraklarının kurumasına sebep olacağından, rüzgar almayan ortamlara dikilmelidir. Çok yer kaplamayan, oldukça ağar büyüyen bir çeşit olduğundan, küçük bahçeler için uygun görülen bir ağaçtır.


 

MAVİMSİ YA DA GRİ-MAVİ YAPRAKLANMAYA SAHİP ÇEŞİTLER


Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’:


   8-10 m yüksekliğindedir. Oldukça dar, konik formlu, dik duruşlu bir ağaçtır. Yassı yapraklı,dik yükselen sürgünleri vardır. yapraklanması, özellikle ilkbaharda son derece güzel mavimsi bir renktedir. Hala beğeni toplayan bu eski çeşit, küçük bahçelerde tek başına kullanıma uygundur. Fakat genellikle rüzgar perdesi ya da çit oluşturmada kullanılır (çit oluşturmak amacıyla kullanıldığında çok hafif bir budama yapılmalıdır).
‘Alumii Magnificent’ bir öncekinin iyileştirilmiş bir çeşididir; hissedilir mavilikteki yapraklanmasıyla ilginç bir görünümü vardır.


Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris’:


   6-8 m yüksekliğindedir. Dar kozalak şeklindeki formuyla ve mavi-yeşil yapraklanmasıyla, mavi Chamaecyparis’lerin en güzellerinden biridir. Genellikle tek başına kullanılır fakat yine, formunun ve renginin güzelliğinin daha iyi vurgulanmasını sağlayacak olan, altın sarımsı yapraklı, bodur ya da yayvan formlu diğer koniferlerle birlikte de kullanılır. Çit oluşturmada da kullanılabilir.


Chamaecyparis lawsoniana ‘Fletcheri’:


   4-5 m yüksekliğindedir. Oldukça geniş konik formludur. Çok yavaş gelişir. Hafif yapıdaki yoğun yapraklanması gri-mavi renklidir. Saksıda da yetiştirilebilir.

 

Chamaecyparis lawsoniana ‘Pembury Blue’:


   5-8 m yüksekliğindedir. Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris’e oranla daha evaze olan kozalak formlu bir ağaçtır. Hafif ve ince yapraklanması çok güzel gümüşi mavi renktedir. Bu hiç şüphesiz Chamaecyparis lawsoniana’ların en mavi yapraklısıdır. Tek başına kullanılan güzel bir bireydir.


ALTIN SARISI YAPRAKLI ÇEŞİTLERİ


Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumi-Gold’:


   5-6 m yüksekliğindedir. Piramidal formlu, oldukça eski, şirin bir çeşittir. Altın sarısı renkli uç yapraklar, mavi renkli yapraklanmanın üzerinde daha da etkileyici bir görünüm kazanırlar. Tek başına kullanılır.


Chamaecyparis lawsoniana ‘Golden Wonder’:


   5-8 m yüksekliğindedir. Son derece düzenli piramidal formlu muhteşem bir çeşittir. Dayanıklı yapraklanması altın sarısı renktedir. Çok tercih edilen bir bireydir ve tek başına kullanılır.


Chamaecyparis lawsoniana ‘Lane’:


   6-8 m yüksekliğindedir. Oldukça yoğun ve konik formlu bir ağaçtır. ışıltılı altın sarısı, ince bir yapraklanması olan görkemli bir çeşittir. Tek başına kullanılır.


Chamaecyparis lawsoniana ‘Stardust’:


   6-8 m yüksekliğindedir. Dik duruşlu, sütun formlu bir ağaçtır. yatay gelişen altın sarısı yaprakları vardır. Son derece ahenkli renklerin hakim olduğu, güzel bir eski çeşittir. Tek başına kullanılır.


Chamaecyparis lawsoniana ‘Stewartii’


   8-10 m yüksekliğindedir. Dip kısmı geniş piramidal formlu gür bir çeşittir. Düzensiz ve gevşek bir vejetasyona sahip, hızlı büyüyen bir ağaçtır. altın sarısı alacalı yapraklanması tüm sene boyunca renklenmesini korur. Tek başına kullanılan güzel bir ağaçtır.


   Chamaecyparis lawsoniana’lar, kireçli de dahil olmak üzere, tüm iyi bahçe topraklarında yetişirler, fakat toprağın serin, derin ve iyi drene olmasını tercih ederler. Tam tersine Cupressus’lar, havanın ve toprağın kuraklığından hoşlanmazlar. Dibinde ot gelişimine izin verilmemesi tavsiye edilir, çünkü bu alt sürgünlerin ölmesine sebep olacaktır. 
   Bazı Chamaecyparis’ler, özellikle de yeşil ve mavi yapraklılar, çit oluşturmada kullanılırlar. Bu kullanımda unutulmaması gereken, Chamaecyparis’lerin Thuja’lar kadar budanamaya karşı dayanıklı olmadıkları ve bu nedenle de çok derin budamalardan kaçınılması gerektiğidir. Çok iri dallar yeni sürgünler vermeyeceklerdir. 
   Renkli çeşitleri, güneş alan konumlarda (fakat çok yoğun, yakıcı bir güneş değil) daha canlı bir renklenme gerçekleştirirler.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com