CHAMAECYPARIS LAWSONIANA
Chamaecyparis lawsoniana’nın birbirinden farklı pek çok çeşidi vardır. burada, olgunlaştığında boyu 5 m’yi aşan ve kozalak ya da sütun formunda olan çeşitlerine yer verilecektir. Bodur çeşitleri daha farklılaşmış niteliklerde ve daha çok sayıdadır. Bu çeşitlere, konunun ikinci kısmında (orta ve daha altı gelişim gösteren ibreliler) değinilecektir.
YEŞİL YAPRAKLI ÇEŞİTLER
Chamaecyparis lawsoniana ‘Erecta Viridis’:
Chyamecyparis lawsoniana ‘Pottenii’:
MAVİMSİ YA DA GRİ-MAVİ YAPRAKLANMAYA SAHİP ÇEŞİTLER
Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumii’:
‘Alumii Magnificent’ bir öncekinin iyileştirilmiş bir çeşididir; hissedilir mavilikteki yapraklanmasıyla ilginç bir görünümü vardır.
Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris’:
6-8 m yüksekliğindedir. Dar kozalak şeklindeki formuyla ve mavi-yeşil yapraklanmasıyla, mavi Chamaecyparis’lerin en güzellerinden biridir. Genellikle tek başına kullanılır fakat yine, formunun ve renginin güzelliğinin daha iyi vurgulanmasını sağlayacak olan, altın sarımsı yapraklı, bodur ya da yayvan formlu diğer koniferlerle birlikte de kullanılır. Çit oluşturmada da kullanılabilir.
Chamaecyparis lawsoniana ‘Fletcheri’:
Chamaecyparis lawsoniana ‘Pembury Blue’:
ALTIN SARISI YAPRAKLI ÇEŞİTLERİ
Chamaecyparis lawsoniana ‘Alumi-Gold’:
Chamaecyparis lawsoniana ‘Golden Wonder’:
5-8 m yüksekliğindedir. Son derece düzenli piramidal formlu muhteşem bir çeşittir. Dayanıklı yapraklanması altın sarısı renktedir. Çok tercih edilen bir bireydir ve tek başına kullanılır.
Chamaecyparis lawsoniana ‘Lane’:
Chamaecyparis lawsoniana ‘Stardust’:
Chamaecyparis lawsoniana ‘Stewartii’
8-10 m yüksekliğindedir. Dip kısmı geniş piramidal formlu gür bir çeşittir. Düzensiz ve gevşek bir vejetasyona sahip, hızlı büyüyen bir ağaçtır. altın sarısı alacalı yapraklanması tüm sene boyunca renklenmesini korur. Tek başına kullanılan güzel bir ağaçtır.
Chamaecyparis lawsoniana’lar, kireçli de dahil olmak üzere, tüm iyi bahçe topraklarında yetişirler, fakat toprağın serin, derin ve iyi drene olmasını tercih ederler. Tam tersine Cupressus’lar, havanın ve toprağın kuraklığından hoşlanmazlar. Dibinde ot gelişimine izin verilmemesi tavsiye edilir, çünkü bu alt sürgünlerin ölmesine sebep olacaktır.
Bazı Chamaecyparis’ler, özellikle de yeşil ve mavi yapraklılar, çit oluşturmada kullanılırlar. Bu kullanımda unutulmaması gereken, Chamaecyparis’lerin Thuja’lar kadar budanamaya karşı dayanıklı olmadıkları ve bu nedenle de çok derin budamalardan kaçınılması gerektiğidir. Çok iri dallar yeni sürgünler vermeyeceklerdir.
Renkli çeşitleri, güneş alan konumlarda (fakat çok yoğun, yakıcı bir güneş değil) daha canlı bir renklenme gerçekleştirirler.