CANNA (CANNACEAE) Kana-Tesbih Çiçeği

CANNA (CANNACEAE)
Kana-Tesbih Çiçeği

Çok yıllık Rizomlu

   Canna’lar pek çok kere melezlenmiş bitkilerdir. Kökü bir rizomdan oluşur. Çok büyük, oval, sivri, kılıfımsı, yeşil ya da kızıl, bronzumsu ya da çizgili yaprakların arasından, boyu 60-150 cm’i bulan saplar yükselir. Mükemmel ve gösterişli çiçekler, Temmuz – Ekim ayları arasında sürgün uçlarında oluşur. Renkleri çok canlı ve çeşitlidir. Krem-beyazdan, pembeye, kırmızıya kadar çeşitli renkleri ve geniş bir seçim imkanı mevcuttur. 


   Dikkat çekici özelliği: Yeşil, kızıl ya da çizgili yapraklanması, çok temel bir dekorasyon elemanıdır. Aynı zamanda hızlı büyümesi ve çiçeklenmenin sürekli kendini yenilemesi de diğer özelliğidir.


   Toprak ve ışık isteği: Zengin, gübreli, nemli, geçirgen toprakları, sıcak ve güneşli alanları sever. 


   Üretimi: Önceki bitkiden kalan ya da satın alınan rizomlar, Şubat'tan Nisan'a kadar dikilir. Dikimde toprak sıcak olmalıdır (15-20 derece arası). Bu amaçla dikim yapılmış saksı ya da küçük kasa iç mekana yerleştirilmelidir.
   Rizomların toprağa ya da nemli turbaya, hafifçe gömülmeleri gereklidir. Birkaç kez suya batırılması, sapların uzamasını destekleyecektir. Toprağa dikimi, don riski tamamen ortadan kalktığında, Mayıs ayında, bitkiler arası 50-60cm mesafe bırakılarak ve köklerin etrafındaki toprak tabakası korunarak yapılmalıdır. Bitkiler tuttuktan sonra, ilk yapraklar belirdiğinde, gübre uygulaması yapılabilir.
   Canna’lar, vejetasyon dönemleri boyunca, her gün bolca sulanmalıdır. Sulama bitkinin dip kısmından yapılmalıdır. Sulamalarda sıvı gübre verilmesi çok yararlı olur. Sonbahar sonlarına doğru, don ihtimalleri arttığında, bitkilerin dipten 10 cm kalıncaya kadar budanmaları ve topraktan çıkarılmaları gerekir. Kök kısmı toprağıyla birlikte toplanmalıdır. Daha sonra serada bir raf altına ya da herhangi sağlıklı, aydınlık ve 8-10 derecelik sıcaklıktaki bir ortama yerleştirilmelidir. Üretim aşamasında, rizomlar bölünerek de dikilebilirler, fakat bu durumda, her bölümde en az iki göz kalmış olmasına dikkat edilmelidir. 


   Uygulama alanı: Hoş görünümleri nedeniyle, genellikle çiçek tarhlarına hareket, vurgu katmak amaçlı kullanılırlar. Aynı şekilde çimden bir fon üzerinde gruplar halinde kullanıldıklarında da çok etkileyici bir görünüm ortaya koyarlar. Tropik bitkiler havasında bir bitki olduğu için, muz, bambu, vb. tropik bitkilerle birlikte kullanıldığında ilginç kompozisyonlar oluşturur.


   Çeşitleri:
Boyutlarına ve yaprak renklerine göre sınıflandırılırlar. 
   Yeşil yapraklı, yüksek boylu çeşitleri,
   Kızıl yapraklı, yüksek boylu çeşitleri,
   Çizgili yapraklı, orta yükseklikteki çeşitleri,
   Bodur çeşitleri’dir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com