BETULA (BETULACEAE) Huş

BETULA (BETULACEAE)
Huş

Fakir toprak dahil her çeşit toprakta yetişen bu ağaç yapraklarını döker. Hafif yapraklanması ve gümüşi beyaz kabuklarıyla son derece dekoratif bir ağaçtır.

BETULA PENDULA = VERRUCOSA = ALBA

   10-15 m yüksekliğindedir. Genellikle üçlü gruplar halinde dikilir. İnce, uzun formlu, genellikle çatlamış, beyaz gövdeli oldukça gür bir ağaçtır. Kabuğu hafiftir. Genç bireyler dikilmişse, sürgünlerin tüm gövde boyunca, yere kadar gelişmelerine izin verilebilir. Budama yapılması engellenmelidir. Oldukça dekoratif etkilere sahip pekçok çeşidi vardır.

BETULA PENDULA ‘FASTIGIATA’

   8-10 m yüksekliğindedir. Sütun şeklindeki formu, İtalyan kavağıyla oluşturulanlardan daha alçak boylu yeşil perdelerde kullanılmasını sağlar.

BETULA PENDULA ‘DALECARLICA’

   8-10 m yüksekliğindedir. İnce, uzun formlu, sarkık ikincil sürgünlere sahip bir ağaçtır. Son derece ince kesimli yapraklarının yarattığı hafif görünümü, zarif duruşunun kaynağıdır. Tek başına kullanılır.

BETULA NIGRA 

   15 m yüksekliğindedir. Dar ve piramidal formludur. Çatlaklara ayrılmış, somon-kahverengi kabuğu oldukça dekoratiftir.

BETULA PENDULA ‘TRISTIS’

   12 m ve daha üzeri boya sahip gür bir ağaçtır. Gövdeden dik çıkan sürgünlerin ikincil sürgünleri gövde boyunca aşağı sarkar. Zarif duruşlu bu ağaç tek başına kullanılır.

BETULA PENDULA ‘YOUNGII’

   Aşılandığı ağacın boy özelliklerini taşır. Aslında bir önceki çeşidin tersine, sürgünler gövdeden dik olarak çıkmaz, bütün sürgünler gövde boyunca aşağı sarkıktır (ağlayan sürgünler olarak adlandırılır). Ağacın altına çardak vb. bir oluşum yerleştirilmek isteniyorsa başından itibaren sürgünlerin ona göre şekillendirilmesi gereklidir.

   Bir öncekinde olduğu gibi  tek başına kullanılan bir ağaçtır.  Dinlenme alanlarının yakınlarında ya da bir su öğesinin kenarında  kullanılmaya uygundur.

BETULA PENDULA ‘PURPUREA’

   5-6 m yüksekliğindedir. İlkbaharda koyu kızılımsı renkteki yapraklar, sonbaharda tekrar kızarmak üzere yazın açık bir renk alır. Tek başına kullanılır. Betula’lar genellikle kireçli ve kurak da dahil olmak üzere her çeşit toprakta yetişir; fakat koşullar böyle olduğunda daha yavaş gelişir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com