ALLIUM (LİLİACEAE)

ALLIUM (LİLİACEAE)
Soğanlı

   Allium’un pek çok türü süs bitkileri sınıfına girer. Birbirlerinden, boyları, yaprakları, çiçeklerinin renkleri ve formlarıyla ayrılırlar. Dayanıklı türlerdir, kolayca büyür, gelişirler.


Dikkat çekici özelliği: İlginç ve dekoratif çiçekleridir.


Toprak ve ışık isteği: İyi drene olmuş toprakları ve güneşli alanları sever.


ALLIUM AFLATUNENSE


   En güzel türlerinden birisidir (özellikle de kesme çiçek olarak kullanılır). Çiçekleri şemsiye şeklinde kurullar oluşturur ve oldukça yoğundur. Yapraklar mavimsi renkte, şerit biçimindedir. Çiçekler kızılımsı mordur ve Mayıs - Haziran ayları arsında 1 m boylu uzun sapların uçlarında yer alırlar.
Etkili bir görüntü oluşturabilmek için 3 veya 5 soğanı bir arada dikmek gerekir.


ALLIUM ALBOPILOSUM YA DA ALLIUM CHRİSTOPHİİ


   40 ile 50 cm arası boya ulaşabilen, mavimsi yeşil renkte, şerit şeklide arkası tüylü yapraklara sahip bir bitkidir. 15 ile 20 cm çapa ulaşabilen iri demetler oluşturan, açık mavi-mor renkli, yıldız şeklinde çiçekleri vardır. Çiçeklenme Haziran'da gerçekleşir.


Dikimi: Sonbaharda 10 ya da 15 cm derinliğe, 20’ şer cm aralıkla dikilmelidir.


Uygulama alanı: Çok yıllık bitkilerle oluşturulan bitki yastıklarında, kaya bahçelerinde ve kesme çiçek olarak kullanılmaktadır.


ALLIUM NEAPOLITANUM


   Nisan ile Mayıs arası 30 – 40 cm’lik uzun bir sapla belirir. Bu sap üzerinde 20 kadar yıldız şeklinde iri çiçekten oluşan demet şeklinde bir çiçek kurulu taşır. Çiçekler saf beyaz renktedir ve hafif bir kokuları vardır. Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişir, çok yıllıktır.


Uygulama alanı: Kesme çiçek olarak kullanılır.


ALLIUM MOLLY


   Yapraklar mavimsi yeşildir. Demet şeklindeki çiçekler sarı renklidir ve Mayıs - Haziran arası açar. Bitkini boyu 30 cm kadardır. Küçük soğanları 2 ila 3 cm çapındadır, sonbaharda 10’ar cm arayla dikilirler.


Uygulama alanı: Çok yıllıklardan oluşan bitki yastıklarının dekorasyonunda ve kaya bahçelerinde kullanılır.


ALLIUM GİGANTEUM


   Yapraklar şerit şeklinde, geniş, mavimsi renkte ve toprak hizasındadır. Haziran'da koyu mor renkli, top şeklinde çiçekleri belirir. Bu çiçekler 120cm ile 150 cm arasında boya sahip bir sap üzerinde yer alırlar. Büyük soğanları 25 ya da 30 cm aralıkla dikilmelidir.


Uygulama alanı: Tek başlarına ya da bitki yastıklarında gruplar halinde kullanılır. Kesme çiçek olarak da kullanılırlar.


ALLIUM KARATAVIENSE


   20 cm’lik bu küçük Allium cinsinde çiçekler pembemsi beyaz olup, Mayıs ayında hafif grimsidir. ‘Ivory Queen’ çeşidii fildişi renkli çiçekleriyle küçük bitki yastıklarında, kaya bahçelerinde ve çiçek tarhlarında yer alır.


ALLIUM OREOPHYLLUM


   Küçük soğanlıdır. 5 ile 10 cm arasında değişen çapta demet şeklinde çiçek kurullarına sahiptir. Çiçekler karmen pembesi rengindedir. Çiçeklenme Mayıs Haziran arasında gerçekleşir. Bu tür sert kışlara dayanıksızdır. Soğuğun etkisini azaltmak için soğanlar kışın kuru olarak bırakılabilir. Üzerine saman örtülmesi yararlıdır.


Dikimi: Sonbaharda 8 ila 10 cm aralıkla dikilmelidir.


Uygulama alanı: Kaya bahçelerinin, bitki yastıklarının ilkbahar süslemelerinde kullanılır.


ALLIUM SPHAEROCEPHALON


   60 cm’lik sert sapların tepesinde, kızıl kırmızı çiçeklerden oluşmuş, piramidal şekilli tuhaf bir çiçeklenmesi vardır. Çiçeklenme Mayıs - Haziran ayları arasındadır.


Uygulama alanı: Çok yıllık bitkilerden oluşturulan çiçek tarhlarında ve kesme çiçek olarak kullanılır.


Üretimi: Üzerleri boyutlarının üç dört katı kadar toprakla örtülecek olan soğanlar, Eylül'den Aralık ayına kadar dikilebilir. Bu bitkiler çok yıllıklar gibi kabul edilirler, uzun yıllar çiçeklenmelerinden faydalanabilmek için, soğanları bu süre zarfında toprağın içinde bırakmak gerekmektedir. Çok uzayan bitkiler, özellikle de rüzgarlı alanlardaysalar desteklenmelidir. Çiçeklenmeden sonra, solmuş çiçek kurulları kesilip saplar bırakılmalıdır. Bunlarda kendi kedilerine kuruduktan sonra, sonbaharda kesilmelidirler.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com