PAPAVER (PAPAVERACEAE) Gelincik

PAPAVER (PAPAVERACEAE)
Gelincik
Tek ve çok yıllık türleri vardır.

   Bu cinsin, çok sayıda türü vardır. Bazıları tek yıllık: Papaver somniferun,  büyük katmersiz çiçekli ya da Papaver glaucum katmerli ve çok sayıda renge sahip; bazıları ise çok yıllıktır: Papaver nudicaule, Papaver bracteatum, Papaver orientale gibi. Hepsinin yapraklanması mavi-yeşildir ve Mayıs'tan Temmuz'a kadar üstün güzellikteki, görkemli, parlak renklerdeki çiçekleri belirir.

 

TEK YILLIK TÜRLERİ

 

Dikkat çekici özelliği: Çekici renklerde, büyük çapları olan güzel çiçekleridir.

 

Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki, kurak da dahil olmak üzere her çeşit toprakta yetişir.

 

PAPAVER SOMNIFERUN

 

   1-1,3 m yüksekliğinde,  kenarları iri dişli yapraklara sahip,  basit ve dik saplı bir bitkidir. 10-12 cm çapındaki çiçekler, sapın ucunda tekil konumludur. Katmerli, katmersiz, saf beyazdan mora kadar, pembe ve nar çiçeği de dahil değişik renklerde çiçeklere sahip çeşitleri vardır. Çiçekler, bodur ve büyük çeşitlerde püskülümsü taç yapraklı, şakayık çiçekli çeşitlerde ise tam taç yapraklılardır.

Ticari ortamlarda “Papaver exotica büyük katmerli” olarak adlandırılan çeşidi, şakayık çiçekli Papaver’lerin bir karışımını içerir.

 

PAPAVER GLAUCUM

 

   4 tane siyah lekesi olan parlak kırmızı renkte, kupa şeklinde çiçekli, 50 cm yüksekliğinde bir bitkidir.

 

Üretimi: Kolaydır.

-Tohumları, Şubat'tan Nisan'a kadar, tercihen yerinde ya da saksıya ekilir. Saksıda ekilenlerin, toprağa alımı sırasında bölünmemelerine dikkat edilmelidir. Çünkü, tek yıllık Papaver’ler şaşırtmayı kaldıramazlar.

-Ardından bitkiler arasında 20 cm kalacak şekilde seyreltme yapılır.

 

Uygulama alanı: Dahil oldukları bitki yastıklarına kolayca uyum sağlarlar. Fakat son derece parlak çiçeklenmeleri, diğerlerine oranla daha kısa sürelidir. Bu nedenle  sezon boyunca yerlerine getirilebilecek diğer bitkilerin de önceden düşünülmesi gereklidir.

 

ÇOK YILLIK TÜRLER

 

Dikkat çekici özelliği: Çok parlak renklerdeki çiçeklenmesidir.

 

Toprak ve ışık özelliği: Güneşli  ortamlardaki, her çeşit toprakta yetişir.

 

PAPAVER NUDICAULE

 

   Hafif sert, dilimli, yeşil-mavi renkte, rozet şeklinde dizili yapraklara sahip bu bitki, Mayıs sonundan Temmuz'a kadar, 30-40 cm uzunluğu tüylü, çıplak  çiçek saplarının her birinde, beyaz, kırmızı-turuncu ya da somonumsu pembe renklerdeki geniş çanakları taşır. Yarı saydam taç yaprakları olan bu zarif çiçekler vazoda açmaya devam ederler. 

 

PAPAVER ALPINUM

 

   Bir öncekini anımsatan bir türdür, fakat daha küçük ebatlara ve çeşitli pastel renklere sahiptir. Kaya bahçeleri için uygundur.

 

PAPAVER BRACTEATUM

 

   Boyu 1-1,2 m olan bu bitkinin, geniş, koyu kırmızı çiçeklerinin, taç yapraklarının dibinde siyah lekeler bulunur. 

 

PAPAVER ORIENTALE

 

   1-1,2 m yüksekliğinde, bir öncekine komşu bir türdür. Çiçek sapında yaprak olmamasıyla ve çiçek renklerinin daha bol çeşitli olmasıyla karakterize olur. Geniş çiçekleri, kiremit kırmızısı, lal kırmızısı, gelincik kırmızısı, şeftali, somon  ve beyaz  renklerdedir.

 

Üretimi: Tohumları Nisan'dan Temmuz'a, yerinde ya da fideliğe, seyrekçe ekilir. Fideliğe ekildiği taktirde, saksıya şaşırtmaya alınır ve tercihen sonbaharda ya da ilkbaharda, bitkilerin arasında 80-100 cm mesafe bırakılarak toprağa dikilir.

Çiçeklenme bittikten sonra, kök ayrımıyla da çoğaltmak mümkündür.  Kök ayrımı yapılırken çok dikkatli davranılmalıdır. Çünkü kökler birbirlerinden kolay ayrılmazlar.

 

Uygulama alanı: Geç çiçeklenen çok yıllıklarla oluşturulan bitki yastıklarında (Ör. Aster’lerle), renk lekeleri oluşturmak amacıyla kullanılır. Kademeli bir çiçeklenme elde edilmesine katkıda bulunur. Çiçekleri solduktan sonra gövdeleri diğerlerinin arasında kaybolur.

   Papaver nudicaule mükemmel kesme çiçeklerden biridir. Fakat vazoya konmadan önce saplarının kaynar suya batırılması lazımdır. Aksi taktirde, pıhtılaşmış haldeki bitki sütü, bitkinin su almasını engelleyecektir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com