TAGETES PATULA (ASTERACEAE) Kadife Çiçeği-Hint Karanfili

TAGETES PATULA (ASTERACEAE) 
Kadife Çiçeği-Hint Karanfili

Tek yıllık

 

   Koyu yeşil, mızrağımsı şekilde ve kenarları dalgalı yapraklara sahip,  dayanıklı bir bitkidir. Katmerli ya da katmersiz, çok sayıdaki çiçekleri, ağırlıklı olarak, sarı, turuncu renklerde ya da değişen oranlarda kahverengi ve maun tonu içeren kırmızı rengindedirler. Çiçeklenme Temmuz'dan Ekim'e kadar sürer. Soğutulduğunda, tüm bitki yoğun bir koku  yayar.

 

Dikkat çekici özelliği: Oldukça uzun süren sıcak renkli çiçeklenmesidir. Aynı zamanda üretimi de çok basittir.

 

Toprak ve ışık isteği: Güneşli konumdaki her çeşit toprakta yetişir. Yarı gölge ortamlara ve kıyı iklimine de uyum sağlar.

Birbirinden ebatlarıyla, çiçek yapılarıyla ve renkleriyle ayrılan çok sayıda çeşidi vardır. Aşağıdaki yer alan sınıflandırmaya çiçeklerin formları ve katmerlilikleri temel oluşturmuştur.

 

KATMERSİZ ÇİÇEKLİ BODUR TAGETES PATULA’LAR

 

20-30 cm yüksekliğindedir. Kapitulalar, etaminlerle dolu çiçek göbeğini tek sıra halinde çevreleyen, düz taç yapraklardan oluşur.

Çeşitleri:

·        Tagetes patula ‘Legion d’honneur’. 25 cm yüksekliğinde, altın sarısı ve lal rengi çiçekleri olan bir çeşittir.

·        Tagetes patula ‘Miniature’ çeşidi. 20-30 cm arası boylanabilen, açık sarıdan, koyu turuncuya dek değişen renklerde katmersiz çiçeklere sahip bir çeşittir.

 

KATMERLİ VE DÜZ ÇİÇEKLİ BODUR TAGETES PATULA’LAR

 

   Düz taç yaprakları olan, geniş çiçekleri vardır. Vejetasyonu oldukça düzenlidir ve çiçeklenmesi çok yoğundur.

 

Çeşitleri:

·        Tagetes patula ‘Cordoba’. Çiçekler kahverengi lekeli altın sarısı rengindedir. Boyu 30 cm’dir.  Taç yaprakları, sarı fon üzerinde, hemen hemen kırmızımsı, kahverengi alacalara sahiptir.

·        Tagetes patula ‘Bolero’. Katmerli çiçekler, kahverengi ve altın sarısı rengindedir. Yüksekliği 30 cm olan bu çeşidin çiçeklenmesi yoğundur.

·        Tagetes  patula ‘Carmen’. Katmerli çiçekleri oldukça büyüktür. Kenarları ince altın rengiyle sınırlanmış çiçekler kahverengidir. Yüksekliği 30 cm’dir.

 

UYUZOTUNA BENZER, KATMERLİ ÇİÇEKLİ, BODUR TAGETES PATULA

 

   20-30 cm yüksekliğinde, genellikle tek, bazen de iki renkli çiçeklere sahip, uyuzotunda olduğu gibi, geniş, kıvrık lüle gibi taç yapraklardan bir dış çevre içeren bir bitkidir. Göbek kısmı, onu çevreleyen tacınkiyle aynı ya da farklıdır. Bu tür, bordür oluşturmada kullanılan, alçak boyda ve yoğun formda  çok sayıda çeşit içerir.

·        Tagetes patula ‘Legende’. Bu çeşit, gürlüğü, çiçeklerinin büyüklüğü ve katmerliliğiyle, klasik Hint karanfilinden çok daha üstündür. Tüm sezon boyunca yapraklanmanın üzeri çiçeklerle bezenir. Yüksekliği 25-30 cm civarındadır.

 

TAGETES PATULA TRIPLOIDES

 

   Henüz elde edilmiş, yeni F1 melezlerinin de dahil olmasıyla, Tagetes patula türlerinin hiyerarşisi alt üst olmuştur.

30-35 cm yüksekliğinde, oldukça düzenli formlarda ve çok iri çiçekli bu melezler, tohum üretmediklerinden dolayı tüm yaz boyunca süren çok yoğun bir çiçeklenmeyle sahip olmalarıyla karakterize olurlar. Bodur Hint gülleriyle yarışır ve genellikle de onlara üstün gelirler.

 

Üretimi:

1)      Hibrit olmayan Tagetes patula’lar.

Üretimi kolaydır.

   Tohumları Mart – Nisan aylarında, soğuk cam örtü altında ekilir. Aynı koşullarda şaşırtmaları da yapılan fideler, Mayıs'ta, bodur türler için 20 cm, boylu türler içinse 30/35 cm’lik aralıklarla toprağa dikilir.

   Haziran ayında toprağa dikilmek istendiğinde ise, tohumlar Nisan – Mayıs aylarında, uygun konumdaki fideliğe ekilir. Toprağa dikilirken, tutunmasını kolaylaştırmak amacıyla bolca sulanmalıdır. Çiçeklenmenin devamlılığını sağlamak için, vejetasyon dönemi boyunca kuruyan çiçekler toplanmalıdır.

 

2)      Hibrit olan Tagetes patula’lar.

   Ekim esnasında ve genç fide oldukları dönmelerde, sıcaklığa biraz daha duyarlı bitkilerdir.En iyi sonuçları elde edebilmek için, ekimin 18/20 derede gerçekleştirilmesi gerekir. Çimlenme gerçekleştikten sonra,  sıcaklığın 15 derece civarlarında olması lazımdır. Üretimin diğer safhaları, öteki Hint karanfili türlerindekiyle aynıdır. Çiçeklenmenin devamlılığını sağlamak için, vejetasyon dönemi boyunca kuruyan çiçeklerin toplanması gerekir.

 

Uygulama alanı:  Hint karanfilleri,yazın oluşturulan bitki yastıkları ve çiçek gruplarında kullanıma en uygun çiçekler içinde yer alır.

Bodur çeşitleri, Salvia, Petunia, vb. türlerle birlikte hoş bordürler oluşturur.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com