ANTIRRHINUM MAJUS (SCROPHULARIACEAE) Aslanağzı

ANTIRRHINUM MAJUS (SCROPHULARIACEAE)
Aslanağzı
Çok yıllık dayanıklı bir bitkidir, fakat tek ya da iki yıllık olarak yetiştirilir.

    Dallanmış sürgünleri odunsudur. Sapların uçlarında gruplar oluşturan çiçekleri, dipten üst kısımlara doğru sırayla açılır. Çiçeklenmenin başında sıkışık olan çiçekler, zamanla seyrekleşir. Mavi ve türevleri hariç, beyaz ve açık sarıdan, koyu lal rengine varıncaya dek, genellikle canlı ve ışıltılı tonlarda pek çok renkte çiçekleri vardır.

   Melezleme uzmanları tarafından çokça üzerinde çalışılmış olan bu türün, günümüzde morfolojik olarak birbirinden çok farklı çiçeklere sahip iki çeşidi bulunur. Bunlardan bir tanesi, türdeki gibi düzensiz çiçekli olurken, diğeri ise hemen hemen düzenli denilebilecek niteliktedir.  İkinci çeşidin katmerli ve katmersiz olmak üzere iki tipi vardır. Çiçek kurullarının duruşu daha farklıdır. Daha uzun boyuyla ve çiçeklerinin iyice açılmış olması sebebiyle, taç yapraklarının her zaman için daha soluk olan arka kısımlarının saklanmış olmasından dolayı daha renkli bir görünüme sahiptir. Düzenli bir vejetasyonlarının olması, erken ve bol çiçeklenmeleri gibi üstün kaliteleriyle karakterize olan  çok sayıdaki F1 melezleri, zaten oldukça zengin olan bir seriyi tamamlar.

   Burada toprakta yetiştirilen Antirrhinum majus’lara yer verilecektir. Serada yetişenler, çok özel farklı bir kategori oluşturur. Üretimlerinin güç olması sebebiyle, sadece uzmanlar tarafından yetiştirilirler.

 

Dikkat çekici özelliği: Bitki yastıklarında hoş görünümler oluşturan, parlak renkli pek çok çiçeğe sahip bir bitki olmasıdır. Bazı çeşitlerinden çok güzel kesme çiçekler elde edilir.

 

Toprak ve ışık isteği: Güneşli ortamlardaki, iyi drene olan, hafif yapılı topraklarda yetişir.

 

Üretimi: Tohumları iki şekilde ekilebilir:

1)      Tohumları Mart – Nisan aylarında fideliğe ekilir. Burada şaşırtmaları da yapılan fideler Mayıs'ta toprağa dikilir. Çiçeklenme Ağustos'tan Ekim'e kadar sürer.

2)      Temmuz'dan Ağustos'a kadar fideliğe ekilir. Burada kış mevsimi boyunca bekletildikten sonra, Nisan – Mayıs aylarında toprağa dikilir. Çiçeklenme Haziran'dan Eylül'e kadardır.

Fideler toprağa dikilirken, bitkinin türüne göre, 25-40 cm arasında bir dikim aralığı bırakılmalıdır.

Önemli uyarı: Ekim sırasında, tohumların üzerleri kapatılmamalıdır. Çünkü çimlenebilmeleri için güneşe ihtiyaçları vardır.

 

Uygulama alanı: Yüksek boylu çiçekleri genellikle kesme çiçek üretimi için uygundur. Eğer yeterli alan sahip olurlarsa, görkemli bitki yastıkları oluşturmada da kullanılabilirler.

   Yarı bodur türleri de, kesme çiçek olarak kullanılabilir, fakat asıl kullanım alanları, bodur türler de olduğu gibi, bitki yastıkları ve bordürlerdir. Güz sonuna kadar sürebilen, daha uzun bir çiçeklenmeden faydalanabilmek için, pas hastalığına karşı dayanıklı türlerin tercih edilmesi yerinde olacaktır.

 

Çeşitleri:

 

Burada, ticari piyasada bulunabilen pek çok çeşidinin içinden bazılarına yer verilecektir. Sınıflandırılmalarında boyları baz alınmıştır:

 

Uzun boylu çeşitleri

·        ‘Maximum’. Çok iri çiçekleri vardır ve boyu 90 cm’dir.

·        Antirrhinum majus ‘Grand loup’ çeşidi. Yüksekliği 90 cm’dir.

 

Yarı bodur çeşitleri

·        ‘Majestic’. İri çiçeklidir ve boyu 45 cm’dir. Düzenli forma sahip bir bitkidir. Oldukça parlak çeşitli  renklerde çiçekleri vardır.

·        Antirrhinum majus ’Goupil’ çeşidi. Yoğun bir vejetasyona sahiptir.  Yüksekliği 50 cm’dir.

 

Bodur çeşitleri

·       Antirrhinum  majus ‘Tom Pouce’ çeşidi. Çok güzel çiçeklere sahip yer örtücü formunda, 20 cm yüksekliğinde çok bodur bir bitkidir.

Yasal Uyarı

Sitede yer alan tüm site içeriği, sayfa düzeni, sitedeki bilgilerin korunmasına yönelik programlar floraburada.com. mülkiyeti altındadır. floraburada.com’un önceden yazılı muvafakati olmaksızın işbu içeriğin veya siteye ilişkin veritabanı, yazılım gibi bilgilerin kısmen veya tamamen kopyalanması, değiştirilmesi, paylaşımı, dağıtımı ve satışı yasaktır.

Ziyaretçilerin yapmış oldukları paylaşımlar, paylaşımı yapan kişinin sorumluluğunda olup, paylaşımlarla ilgili sitemiz sorumlu tutulamaz.

İletişim

Email: info @ floraburada.com
Website: www.floraburada.com